Lovitura pentru producatorii europeni: Vietnamul opreste importurile de carne si produse din carne

Lovitura pentru producatorii europeni: Vietnamul opreste importurile de carne si produse din carne


Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP) trage un semnal de alarma cu privire la anuntul recent al Germaniei din care reiese ca Vietnamul opreste importurile de carne si produse din carne (porc, pasare, vita, oaie) din toate statele lumii.

Comisia Europeana s-a reunit ieri, 28 mai, in cadrul Grupului de dialog civil (CDG) pe carne de porc de la Bruxelles. Informatia a ajuns la membrii Comisiei prin UECBV, uniune in care ACEBOP este membra din 2015.

 

“Acest eveniment va atinge grav atat exporturile Uniunii Europene, cat si preturile – daca Comisia Europeana nu va realiza de urgenta actiuni pentru a proteja producatorii europeni”, transmit reprezentantii ACEBOP.

 

Potrivit datelor Agentiei Romane pentru Investitii si Comert Exterior, in anul 2022, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Vietnam a fost de 425 milioane de dolari, in crestere cu 15% fata de perioada similara a anului precedent, din care exporturile romanesti au insumat 102,6 mil. dolari, iar importurile 322,4 mil. dolari.

 

In primele 9 luni ale anului 2023, balanta comerciala s-a mentinut negativa (133 mil. dolari in favoarea Vietnamului), dar trendul este de recuperare al decalajului, exporturile crescand cu 13 mil. dolari (+52%), iar importurile scazand cu 82 mil. dolari (23%).



Poti fi interesat si de