Ladosi (APCPR): Romania nu are credibilitate privind capacitatea reala de a mentine sub control PPA

Ladosi (APCPR): Romania nu are credibilitate privind capacitatea reala de a mentine sub control PPA


Romania se confrunta cu o lipsa totala de credibilitate in ceea ce priveste capacitatea reala de a mentine sub control pesta porcina africana, iar proiectul de ordin privind conditiile de biosecuritate in exploatatiile de porcine ar trebui sa apara, in primul rand, pentru restabilirea credibilitatii, a declarat Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

“Noi, ca asociatie, am participat la multe discutii cu autoritatile vizavi de acest ordin si credem ca este absolut necesar mai ales datorita faptului ca, dupa cum ati putut constata si din discutiile ulterioare prezentarii de astazi, la acest moment noi ne confruntam ca tara cu o lipsa totala de credibilitate vizand capacitatea noastra reala de a mentine sub control aceasta boala. Ori, acest ordin trebuie sa apara in primul rand pentru ca sa ne restabilim credibilitatea. Indiferent de comentariile care sunt pe marginea lui, sigur, de aceea e acolo pus pe site-ul ANSVSA sa existe discutii publice pe marginea lui, credem ca acest lucru ar rezolva cele doua elemente: identificarea si transportul”, a spus Ioan Ladosi, la seminarul “Viitorul sectorului de crestere a porcilor din Romania. Optiuni pentru politica guvernamentala”.

 

Seminarul a fost organizat de Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, in colaborare cu Wageningen Economic Research si Facultatea de Ingineria si Gestiunea Productiilor Animaliere si cu sprijinul USAMV Bucuresti.

 

In cadrul seminarului a fost prezentat un studiu privind impactul bolii asupra sectorului de cresterea porcilor din Romania si solutiile pentru viitorul acestui sector zootehnic. Studiul a fost realizat de catre Institutul Wageningen Economic Research, din cadrul Wageningen University & Research din Olanda.

 

“Este foarte clar pentru toata lumea, din studiul realizat de o entitate de renume in Europa, faptul ca a venit cu niste recomandari clare care sunt legate preponderent de implementarea unei legislatii existente si suplimentar, identificarea acelor elemente care nu sunt acoperite de legislatie. Ma refer in primul rand la doua elemente: identificarea animalelor peste tot si transportul, miscarea animalelor in teritoriu. Evident, si cu prevederile sau referirile care se refera la partea de mistreti, care este de asemenea extrem de greu de tinut sub control. Dar, in primul rand, asa cum vedem este vorba de vointa, vointa politica de a implementa niste reglementari”, a afirmat Ioan Ladosi.

 

Secretarul de stat in Ministerului Agriculturii, George Scarlat, a declarat la acelasi seminar ca pesta porcina africana este mai periculoasa decat coronavirusul pentru Romania, iar pentru a o combate este nevoie de un pact transpartinic.

 

“Pesta porcina africana a evoluat si politic si ar trebui sa tragem invataminte din ce a patit Spania, aproximativ 35 de ani, unde problema a fost tot politica. Pana nu au facut un pact transpartinic... asa cum exista astazi pactul pentru Armata si in care indiferent cine va guverna Romania va trebui sa asigure cei 2%, trebuie sa se inteleaga ca pentru Romania pesta porcina africana este mai periculoasa decat coronavirusul. Din toate punctele de vedere”, a afirmat George Scarlat.

 

ANSVSA a pus in dezbatere publica un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de buna practica in cresterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru cresterea suinelor in sistem gospodaresc (nonprofesional), dar si pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale si a celor industriale.

 

Propunerile au rolul de a identifica solutiile optime care sa permita crescatorilor de porci, atat din gospodaria populatiei (sistemul de crestere nonprofesional), cat si din fermele comerciale sa continue cresterea suinelor si sa diminueze la minimum pagubele economice cauzate de raspandirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei.

 

In urma consultarilor cu crescatorii, asociatiile de fermieri si asociatiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA si MADR) in care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate.

 

ANSVSA precizeaza ca gasirea unor solutii optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii institutiei, cresterea suinelor in gospodaria taraneasca (gospodaria populatiei) nu va fi interzisa, iar oamenii vor avea in continuare posibilitatea de a desfasura aceasta activitate traditionala.

 

“Asiguram toti cetatenii crescatori de porci - gospodaria populatiei, ferma de tip A, ferma comerciala - ca vor putea creste porci in Romania, cu respectarea masurilor de biosecuritate specifice formei de organizare”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii.

 

 

 



Poti fi interesat si de