Kaufland raporteaza o contributie de 2,57 miliarde de euro la economia Romaniei, in 2023

Kaufland raporteaza o contributie de 2,57 miliarde de euro la economia Romaniei, in 2023


Retailerul Kaufland a avut o contributie totala (Valoare Adaugata Bruta - VAB), in 2023, de 2,57 miliarde de euro in economia locala, echivalentul a 0,9% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, releva un studiu de impact socio-economic al companiei, intocmit de KPMG.

Potrivit datelor prezentate de retailer, anul trecut Kaufland a investit in Romania 177 milioane euro in termeni de CAPEX, mai precis pentru achizitionarea de active imobilizate. In plus, a avut o contributie la bugetul de stat de 282 milioane euro, prin taxe si impozite.

 

De asemenea, dintre cei 17.200 de angajati pe care retailerul ii are angajati pe plan local, circa 14.350 sunt cu norma intreaga, iar grila de salarizare si pachetul de beneficii s-au imbunatatit constant, in 2023, salariul net minim la Kaufland depasind cu 56% salariul net minim la nivel national.

 

Per ansamblu, compania a generat prin activitatea sa peste 105.600 de locuri de munca cu norma intreaga in Romania, in mod direct, indirect si indus, echivalentul a aproximativ 2,1% din forta de munca nationala.

 

Studiul de impact arata ca fiecare angajat direct Kaufland in Romania sprijina angajarea a peste sase persoane in intreaga economie romaneasca, prin crearea de noi locuri de munca.

 

In acelasi timp, in 2023, retailerul a colaborat cu peste 2.500 de furnizori, iar aproximativ 79% dintre cheltuielile totale cu acestia au fost alocate partenerilor locali si au depasit 2,83 miliarde de euro. Totodata, 65 de centi din fiecare euro cheltuit la casele de marcat Kaufland merg direct catre afaceri din Romania.

 

La nivel general, in perioada martie 2023 - februarie 2024, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 3,74 miliarde de euro, in timp ce pentru fiecare un euro de VAB directa Kaufland Romania s-au generat suplimentar in economia locala 3,50 euro, prin VAB in termeni indirecti si indusi.

 

In ceea ce priveste responsabilitatea sociala, anul trecut, Kaufland s-a implicat in dezvoltarea si derularea unor proiecte in valoare de 9,7 milioane euro, dintre care doua programe de finantare prin care compania ofera granturi nerambursabile organizatiilor neguvernamentale.

 

"Suma contributiilor fiscale inregistrate de Kaufland in 2023 ar putea finanta peste 9,4 milioane de consultatii medicale, avand in vedere un cost mediu de 30 euro per consultatie suportat de CNSAS. Aceste contributii ar sustine, de asemenea, construirea de spitale cu un total de aproximativ 1900 de paturi, reflectand impactul semnificativ al companiei in sectorul medical. Totodata, Kaufland plateste suficiente taxe pentru a finanta educatia a circa 140.000 de elevi, avand in vedere un cost mediu anual de 2.000 euro per elev, inclusiv salariile personalului si alte cheltuieli. Aceste date subliniaza rolul crucial pe care contributiile Kaufland il au in sprijinirea sistemelor esentiale de sanatate si educatie din Romania", se mentioneaza in studiul KPMG.

 

In 2023, pentru al saselea an consecutiv, Kaufland Romania s-a clasat pe prima pozitie in topul celor mai sustenabile companii din retailul national, titlu acordat de CST Index. Kaufland este una dintre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.500 de magazine in opt tari, 148.000 de angajati si o retea care a ajuns, in prezent, la 181 de magazine in Romania.



Poti fi interesat si de