Japonia vrea sa isi majoreze exporturile de fructe de mare, inclusiv pe pietele din Europa de Est

Japonia vrea sa isi majoreze exporturile de fructe de mare, inclusiv pe pietele din Europa de Est


Japonia isi intensifica activitatile promotionale pentru a-si creste exporturile de fructe de mare pe noi piete din Asia, SUA si Europa, in incercarea de a acoperi o gaura provocata de un embargou chinez care dureaza de aproape un an, a declarat marti presedintele Japan External Trade Organization (JETRO), Norihiko Ishiguro, transmite Reuters.

China, care anterior era cea mai mare piata pentru exporturile de fructe de mare ale Japoniei, a interzis achizitia de produse provenite din Japonia, citand riscul de contaminare radioactiva, dupa ce compania Tokyo Electric Power a inceput sa elibereze apa de la centrala nucleara Fukushima in Oceanul Pacific, in luna august 2023.

 

In consecinta, in primul semestru din 2024, exporturile japoneze de produse agricole, forestiere si piscicole au scazut pentru prima data dupa 2020, dupa ce exporturile spre China s-au prabusit cu 43,8%. Scoicile au fost cele mai afectate, cu un declin anual al exporturilor de 37%.

 

"Nu am compensat inca in totalitate volumele pierdute in China, insa exporturile spre SUA, Canada, Thailanda si Vietnam sunt in crestere", a declarat Norihiko Ishiguro, presedintele JETRO. Acest organism sprijinit de guvernul japonez promoveaza diversificarea destinatiilor de export pentru scoici si alte produse afectate de embargoul chinez prin infiintarea de noi canale comerciale in Asia, SUA si Europa, a adaugat Ishiguro.

 

"Eforturile noastre promotionale intense ne-au permis sa redirectionam 20-30% din exporturile de scoici pierdute din cauza embargoului chinez", a mai spus Ishiguro la un eveniment organizat in avanpremiera aniversarii unui an de la debutul eliberarii de apa de la centrala nucleara Fukushima in Oceanul Pacific, in data de 24 august 2023. "Exista un potentia l semnificativ de crestere pentru exporturile japoneze de fructe de mare....nu va dura prea mult pentru a acoperi golul provocat de embargoul chinez", a adaugat presedintele JETRO.

 

In 2022, Japonia a exportat spre China produse din acvacultura in valoare de 87,1 miliarde yeni (592 milioane de dolari), ceea ce a facut din China cea mai mare piata pentru exporturile japoneze. Cifra mentionata, care include si exporturile de perele si corali, a coborat la 61 miliarde yeni in 2023 si la 3,5 miliarde yeni in prima jumatate din acest an.

 

Gratie unor fonduri suplimentare in valoare de cinci miliarde de yeni oferite de guvernul japonez, JETRO a organizat 170 de evenimente in ultimul an pentru a promova scoicile, pestele cu coada galbena si alte specii de pesti in peste 70 de orase din Japonia si peste hotare, inclusiv la Davos, Elvetia, si San Francisco, SUA, a spus Norihiko Ishiguro si un alt oficial de la JETRO Se preconizeaza o crestere a exporturilor de fructe de mare japoneze pe pietele emergente precum Europa de Est si Orientul Mijlociu, a subliniat Norihiko Ishiguro, mentionand faptul ca exista 2.000 de restaurante japoneze numai in Polonia.



Poti fi interesat si de