Inspectorii ANSVSA au inceput controalele specifice Sarbatorilor Pascale

Inspectorii ANSVSA au inceput controalele specifice Sarbatorilor Pascale


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel national, a demarat controalele tematice specifice in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, pentru a asigura cetatenilor un comert cu alimente sigure si a preveni aparitia de toxiinfectii alimentare.

Potrivit unui comunicat, la aceste actiuni de control participa, alaturi de medicii veterinari, si inspectori de specialitate din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene/a Municipiului Bucuresti si circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO).

 

'Controalele urmaresc verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate pietele agro-alimentare, abatoarele si centrele de sacrificare cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala si nonanimala, precum si din unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc)', se mentioneaza in comunicat.

 

Astfel, fiecare DSVSA judeteana/a Municipiului Bucuresti a stabilit un program de lucru pentru perioada 28 martie - 24 aprilie 2022 (premergatoare Sarbatorilor Pascale Catolice si Sarbatorilor Pascale Ortodoxe), in baza caruia medicii veterinari vor efectua controale si verificari asupra modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor.

 

Potrivit ANSVSA, in perioada 28 martie 2022 - 24 aprilie 2022 este asigurata permanenta activitatii prin programul prelungit la nivelul DSVSA (Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, n.r.) si CSVSAO teritoriale (circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale, n.r.), inclusiv in zilele de sambata si duminica.

 

'La sediul acestora vor fi afisate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli in domeniul sigurantei alimentelor. Aceste informatii vor fi postate si pe site-ul fiecarei DSVSA judetene.', se mai spune in comunicat.

 

Conform sursei citate, avand in vedere situatia epidemiologica la nivel national, in directia pestei porcine africane (PPA), se vor respecta cu strictete cerintele sanitare veterinare, privind miscarea porcinelor si a altor specii de animale.

 

Totodata, in perioada mentionata vor fi organizate controale oficiale pentru verificarea modului de respectare, de catre operatorii din sectorul alimentar, a prevederilor legale privind PPA (pesta porcina africana, n.r.) si vor fi aplicate masuri cu privire la monitorizarea circulatiei pe teritoriul national a porcinelor vii, intre exploatatii si de la exploatatii catre abatoarele autorizate sanitar veterinar.

 

De asemenea, vor fi aplicate masuri cu privire la monitorizarea circulatiei pe teritoriul national a carnii de porc si produselor obtinute din carne de porc sau care contin carne de porc.

 

Ca urmare a confirmarii scrapiei in anumite judete, se monitorizeaza circulatia ovinelor si caprinelor destinate sacrificarii, respectiv intregul traseu de la ferme sau exploatatii de origine catre abatoare autorizate sanitar veterinar sau centre de sacrificare autorizate temporar.

 

Potrivit ANSVSA, in toate pietele agroalimentare si in alte locuri special amenajate, in care va fi valorificata carnea si celelalte produse de origine animala, de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar si programul prelungit de activitate, inclusiv in zilele de sambata si duminica.

 

Pentru eficientizarea acestor actiuni, medicii veterinari vor solicita in baza tematicilor de control comune si ori de cate ori considera necesar, sprijinul altor autoritati competente judetene sau locale (Primarii, Consilii Judetene, Institutii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc), in vederea organizarii unor actiuni comune de inspectie si control, in limita competentelor stabilite prin legislatia in vigoare si in baza protocoalelor de colaborare incheiate cu alte autoritati.

 

Actiunile de control vor avea in vedere verificarea modului in care sunt respectate unele cerinte privind sacrificarea animalelor.

Conform sursei citate, functionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioada 9-16 aprilie 2022 (premergatoare Pastelui catolic), respectiv, in perioada 9-23 aprilie (premergatoare Pastelui ortodox), intre orele 07:00 - 17:00.

 

'Decizia privind organizarea activitatii din punct de vedere sanitar veterinar in locurile de sacrificare special amenajate temporar revine DSVSA, numai in cazul in care exista solicitari scrise din partea unor primarii sau prefecturi si numai daca in aceste locuri se respecta conditiile generale si specifice de igiena, bunastare a animalelor si gestionare a SNCU, stabilite de legislatia sanitara veterinara', se mai precizeaza in comunicat.

 

In cazul in care, in baza unei analize detaliate, se dispune organizarea si amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor, responsabilitatea privind garantarea sigurantei alimentelor revine DSVSA si autoritatilor locale.

 

Totodata, controalele oficiale tematice, in spatiile si locurile in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit, vor fi intensificate in perioadele 23-25 martie 2022 si 7-10 aprilie 2022, precum si in perioada 14-17 aprilie 2022 (cu ocazia sarbatorilor religioase de Bunavestire, Florii catolice si Florii ortodoxe).

 

'Alte produse alimentare traditionale: cozonaci, prajituri, produse de panificatie, legume de sezon etc. se pot comercializa in spatii amenajate si inregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, aflate sub controlul personalului de specialitate din cadrul DSVSA judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. In cazul in care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constata ca nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, in functie de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii din cadrul DSVSA judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti, vor suspenda activitatea unitatii respective pana la remedierea tuturor deficientelor, vor aplica sanctiuni contraventionale, vor retine oficial produsele alimentare, care pot constitui un pericol pentru sanatatea cetatenilor, dirijandu-se catre unitatile de neutralizare.', se mai precizeaza in comunicat.



Poti fi interesat si de