Ingrijorator! Pesta porcina se apropie de granita cu Germania

Ingrijorator! Pesta porcina se apropie de granita cu Germania


Polonia a identificat in ultima luna 55 de focare de pesta porcina africana la mistreti salbatici in apropiere de granita cu Germania, a anuntat Organizatia mondiala pentru sanatate animala (OIE), un semn ca virusul se apropie de unul din cei mai mari exportatori de carne de porc din Uniunea Europeana, transmite Reuters.

Un raport publicat pe pagina de Internet a OIE arata ca virusul pestei porcine africane, care a devastat efectivele de porci in China, cel mai mare producator mondial de carne de porc, a fost identificata intr-un sat amplasat la mai putin de 30 kilometri de Germania.

 

La inceputul lunii decembrie, guvernul german a anuntat ca si-a accelerat masurile de prevenire a raspandirii virusului pestei porcine africane dupa descoperirea unui focar in Polonia, aproape de granita cu Germania.

 

Potrivit OIE, majoritatea focarelor de pesta porcina raportate de Ministerul Agriculturii din Polonia au fost descoperite in perioada 4-23 decembrie in satele din provinciile Lubuskie si Wielkopolskie, la o distanta cuprinsa intre 75 si 100 de kilometri de granita cu Germania.

 

O eventuala descoperire a virusului pestei porcine africane in Germania ar afecta o industrie importanta in tara renumita pentru carnatii sai. Chiar daca este un jucator relativ mic comparativ cu China si SUA, Germania este un actor important in comertul global cu carne de porc, fiind responsabila pentru 15% din exporturile mondiale in 2017.

 

In incercarea de a opri porcii salbatici din Polonia sa intre in Germania si sa raspandeasca virsul pestei porcine, autoritatile din landurile germane de la frontiera cu Polonia au construit garduri. Ministerul Agriculturii din landul Brandenburg a anuntat inca din luna decembrie ca au fost construite o serie de garduri cu o inaltime de 90 de centimetri si, in plus, au fost relaxate si restrictiile cu privire la vanatul mistretilor. De asemenea, autoritatile din landul Saxonia au anuntat saptamana aceasta ca sunt in plin proces de a construi un gard electrificat cu o lungime de 4,5 kilometri de-a lungul unui sector considerat cu grad mare de risc din apropiere de granita cu Polonia.

 

Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia mondiala pentru sanatate animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.



Poti fi interesat si de