Industria carnii din Cehia pierde peste 15.000 de rate, din cauza gripei aviare

Industria carnii din Cehia pierde peste 15.000 de rate, din cauza gripei aviare


Veterinarii din Cehia au inceput operatiunile de eutanasiere a peste 15.000 de rate la o ferma din sudul tarii, unde a fost descoperit un focar de gripa aviara H5N1, a anuntat agentia de presa CTK, citata de Reuters.

Virusul H5N1 a fost identificata la o ferma din orasul Frahelz, la 139 de kilometri de capitala Praga, unde anterior erau 22.000 de rate, dar aproximativ 7.000 de rate au decedat saptamana trecuta din cauza gripei aviare, a precizat CTK.

 

'Aceasta demonstreaza cat de agresiv este virusul si cat de rapid se raspandeste boala', a declarat responsabilul regional al Autoritatii sanitar veterinare din Cehia, Frantisek Kouba.

 

Cel mai probabil ratele au contractat virusul de la pasarile salbatice. O zona de protectie de trei kilometri in jurul fermei precum si o zona de monitorizare pe o raza de 10 kilometri din jurul fermei unde a fost identificat virusul.

 

Saptamana trecuta si Autoritatea Sanitara Veterinara din Ungaria (NEBIH) a anuntat descoperirea unui caz de gripa aviara inalt patogena H5N1 la o ferma de gaste din judetul Bekes din sud-estul Ungariei, in apropiere de granita cu Romania. NEBIH a adaugat ca toate cele 3.080 de gaste de la ferma respectiva au fost sacrificate pentru a impiedica raspandirea virusului.

 

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.

 Poti fi interesat si de