Incepe pescuitul stiintific de sturioni in Dunare

Incepe pescuitul stiintific de sturioni in Dunare


Specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD) incep, saptamana aceasta, actiunile de capturare cu scop stiintific a 30 de exemplare de sturioni, in cadrul proiectului 'Dezvoltarea Statiei de monitorizare a pestilor migratori: sturioni si scrumbie - Isaccea'.

Initiat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), in parteneriat cu INCDDD, proiectul a inceput anul trecut, este finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare, iar pana in prezent in cadrul acestuia s-au identificat potentialele zone de iernat si de reproducere a sturionilor pe bratele Chilia si Sfantu Gheorghe ale Dunarii si s-au facut pregatiri pentru capturarea a 30 de exemplare de sturioni.

 

'Saptamana aceasta urmeaza sa pescuim sturioni adulti in vederea marcarii si urmaririi lor. Pescuitul se va desfasura in colaborare cu patru pescari din Grindu. La Isaccea, s-au adaptat echipamentele, s-au instalat niste plase fixe pentru a se vedea cum lucreaza si in momentul de fata suntem pregatiti sa incepem activitatea propriu-zisa de pescuit sturioni', a declarat cercetatorul din cadrul INCDDD, Marian Paraschiv.

 

El a mai spus ca luna aceasta se vor captura 30 de exemplare de sturioni adulti care vor fi marcate, cercetatorii putand sa-i urmareasca ulterior.

 

In cadrul proiectului, in perioada iunie-iulie, la Isaccea-Grindu, va avea loc o actiune de capturare a puilor salbatici de sturioni pentru monitorizare, in lunile urmatoare fiind programata urmarirea distributiei sturionilor pe coasta Marii Negre.

 

'ARBDD are sarcina de a achizitiona infrastructura de crestere a sturionilor, de a realiza reproducerea a minim 4.000 de pui de sturioni si popularea Dunarii cu minim 3.500 de pui de sturioni care vor fi marcati, acestea fiind unele din obiectivele principale ale proiectului', a precizat managerul de proiect din cadrul ARBDD, Gabriela Cretu.

 

Instituita in anul 2006, prohibitia pescuitului sturionilor a fost criticata de comunitatile de pescari tulcene din cauza ca statul roman nu a acordat compensatii pentru renuntarea la aceasta activitate. Guvernul a finantat actiuni de populare a Dunarii cu puiet de sturioni, necesare pentru refacerea efectivelor de sturioni, potrivit directorului general al INCDDD, Marian Tudor.

 

'S-a demonstrat ca nu este suficient sa interzici pescuitul pentru a se reface populatia de sturioni. Altfel, au trecut 15 ani, trebuia sa se inregistreze o crestere a potentialului cel putin. Nu s-a inregistrat aceasta explozie si este nevoie de masuri pe care numai noi le putem lua, masuri care nu tin de populatia locala', a afirmat directorul INCDDD, Marian Tudor.

 

Obiectivul general al proiectului 'Dezvoltarea Statiei de monitorizare a pestilor migratori: sturioni si scrumbie - Isaccea' este conservarea biodiversitatii prin implementarea unor masuri din Planul de management al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

 

Proiectul a avut conferinta de lansare la finele saptamanii trecute, in cadrul simpozionului international 'Delte si zone umede', organizat de INCDDD, are un buget total estimat de 55.403.353,65 de lei, din care cofinantarea beneficiarului este de 5,23% si se va incheia la sfarsitul anului viitor.

 

Dunarea Inferioara are singurele specii de sturion salbatic din Uniunea Europeana care cresc si se reproduc in mod natural. Supravietuitori ai erei dinozaurilor, cu lungimi care pot depasi la maturitate marimea unui autobuz, sturionii au fost considerati, din cele mai vechi timpuri, printre cele mai valoroase specii de pesti. Pescuitul speciilor de sturion in apele teritoriale romanesti este interzis din anul 2006, pe fondul declinului populatiilor la nivel international, a supraexploatarii, a poluarii si a braconajului.



Poti fi interesat si de