Incepe batalia proteinelor animale: porc versus pui. Este piata din Romania intr-un moment de cotitura?

Incepe batalia proteinelor animale: porc versus pui. Este piata din Romania intr-un moment de cotitura?


Situatia atipica in care s-a scufundat zootehnia romaneasca, mai ales sectorul suine, duce la fenomene la fel de neobisnuite in piata de consum locala.

In ultimele luni ale anului trecut, sub presiunea importurilor tot mai mari de carne de porc din UE, carnea de pui de productie autohtona, in special produsele cu valoare adaugata mai mare, a ajuns sa rivalizeze, daca nu chiar sa depaseasca in valoare, carnea de porc.

 

Cazurile PPA din Italia nu fac decat sa adanceasca acest dezechilibru, chiar daca, in termen scurt, vom asista si la o scadere a pretului mediu la carnea de pasare, ca urmare a multiplelor focare de gripa aviara raportate in Europa si a redirectionarii volumelor exportate catre tari terte pe piata unica europeana. Cum se va reflecta acest lucru in piata de carne din Romania si mai ales in consumul de carne de porc sau de pui ramane de vazut, dar nu este greu de anticipat un nou balans intre cele doua proteine animale preferate de romani.

 

Situatie atipica

Inceputul de an a venit cu o surpriza pe piata de carne din Romania, unde inclusiv Eurostat a constatat o crestere a pretului mediu la carnea de pui, atat in viu, cat si in carcasa (100 kg), de 20%, respectiv 30% peste cel al carnii de porc.

Este pentru prima oara cand acest fenomen se petrece intr-o piata cu consum traditional de carne de porc, dar explicatiile nu sunt neaparat surprinzatoare. Impactul Pestei Porcine Africane (PPA) in fermele de suine din tara noastra poate fi catalogat ca devastator, obligand procesatorii si retailerii sa apeleze la importuri masive de carne de porc pentru acoperirea consumului intern. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca inca dinaintea crizei PPA din Romania, dinamica importurilor de carne de porc era in crestere, in 2017 si 2018 Romania importand aproape 60% din necesarul de carne de porc.

Pe de alta parte, cei mai importanti jucatori din industria avicola din Uniunea Europeana: Polonia, Olanda, Germania, Franta si, mai nou, Italia si Spania infrunta un val epidemic continuu de gripa aviara, fapt care blocheaza accesul lor pe multe piete externe. Pentru Romania, pozitionarea geografica pare sa fi dat un usor avant pentru exporturile de carne de pui, tara noastra neconfruntandu-se cu focare multiple sau de mari dimensiuni in fermele de pasari. Ca exemplu, dupa impactul major al primului val de gripa aviara din Polonia din iarna 2020-2021, exporturile catre tari terte ale unor producatori locali – Transavia, Aaylex, Avicarvil etc – au crescut cu 4% pana la 7%, pretul carnii de pui ridicandu-se treptat. In acelasi timp, cantitati imense de carne de porc provenind de pe piata germana (estimarile sunt intre 300.000 si 450.000 tone) au ramas blocate in spatiul intracomunitar, ca urmare a epidemiei PPA izbucnite in 2020 in tara central-europeana. Totodata, reducerea volumului de carne de porc expediat catre China a scazut considerabil pretul acestei proteine la nivel european.

 

Consum intern

2021 a adus si o cerere mai mare de carne de pui pe piata interna, consumul pe cap de locuitor ajungand la 28 kg, o crestere de aproape 10% comparativ cu anul anterior, ca urmare a atributelor de sanatate asociate cu acest tip de carne. Iar fenomenul s-a petrecut imediat dupa anul de debut al pandemiei, cand majoritatea jucatorilor din industrie au fost nevoiti sa redimensioneze productia de pui de carne din ferme cu 15 pana la 25 procente, ca urmare a blocajului aparut pe zona HoReCa. Estimarile analistilor din pietele europene arata ca, pentru carnea de pui, canalul de vanzare HoReCa era responsabil de absorbtia a 30% din productie in perioada pre-pandemica.

In concluzie, pretul carnii de pui din Romania a crescut pe fondul unei cereri tot mai mari din extern si intern si a productiei limitate din ferme.

 

Sub presiunea pietei unice si a crizelor de biosecuritate

Este greu de crezut ca in urmatorii doi ani vom vedea o redresare a sectorului suine din Romania. Exploatatiile comerciale, indiferent de dimensiunea lor, au iesit ”tavalite” din lupta cu virusul pestei porcine africane, poate si cu ”ajutorul” dat de o clasa politica indiferenta si incapabila in a regla piata de profil din tara. In acelasi timp, pentru perioada mentionata e greu de crezut ca nu vom inregistra noi cazuri PPA in UE care sa limiteze tot mai mult accesul producatorilor si exportatorilor europeni catre tari terte. Dintre toate statele membre UE, doar Franta a reusit performanta de a semna luna trecuta un acord cu China privind recunoasterea principiului de regionalizare pentru accesul carnii de porc pe gigantica piata din Asia. Poate fi un prim pas catre redeschiderea pietei chineze de carne de porc pentru alte state membre UE, asa cum ar fi Germania, Polonia sau Italia, dar pare greu de crezut ca acest lucru se va intampla curand sau ca exporturile vor fi reluate imediat.

De altfel, China tinde sa atinga autosuficienta in productia de carne de porc in cursul acestui an, iar pretul mediu din retail este la 18 yuani (2,5 euro)/kg, pe un trend descendent. Cele mai noi prognoze privind piata de carne de porc din China fac referire la o reducere cu 5% a importurilor de carne de porc in acest an, aproximativ 250.000 tone. In contextul in care producatorii europeni acopereau in 2021 aproxinativ 55% din importurile de carne de porc ale Chinei, discutam de alte 130.000 de tone de carne de porc ramase in piata unica europeana. Prin urmare, pretul mediu din UE ar putea cobori chiar pana sub pragul de 100 euro/carcasa de 100 kg, la limita nerentabilitatii in productie, daca este sa luam in calcul noile costuri rezultate din cresterea pretului la furaje si al energiei. Cel mai probabil, Romania va absorbi o buna parte din acest volum de carne, iar consumul de carne de porc ar putea creste pe termen scurt.

In acelasi timp, plasarea in afara culoarelor de raspandire a gripei aviare pe continent (culoarul Est-Vest: Rusia, Ucraina, Polonia, Germania; cel Nordic: Irlanda, Marea Britanie, Olanda; cel Sudic: Franta, Italia, Spania, Portugalia), favorizeaza expunerea carnii de pui din Romania pe piete din afara Uniunii. Acest lucru va duce la o crestere a pretului la carnea de pui autohtona, dar va genera si importuri mai mari de carne de pasare, cel mai probabil la un pret sub cel al produselor locale. Nimeni nu spune ca vom inregistra un declin in consumul de carne de pasare, dar, cel mai probabil, aceasta nu va proveni din fermele romanesti decat intr-o masura limitata. Pe de o parte, expunerea produselor din carne de pasare crescuta in Romania pe pietele externe va favoriza dezvoltarea sectorului avicol. Adevarata provocare, insa, va consta in recucerirea pietei interne pentru a pastra un grad cat mai mare de stabilitate in fata altor socuri neprevazute din piata globala.

 

Articol realizat de Marius Jianu, redactor-colaborator INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de