Inca 3 luni de ragaz pentru piata agro-food din Romania

Inca 3 luni de ragaz pentru piata agro-food din Romania


Un soc real pe piata de carne din Romania ar urma sa fie resimtit abia in luna mai, cand rezerva de cereale din depozitele noastre va fi aproape de limita.

In mod ironic, Romania, desi reprezinta un producator important de cereale la nivel european, nu si-a asigurat stocuri mari, preferand varianta exporturilor.

 

Pe langa inflatia in crestere, lipsa materiei prime pentru hrana animalelor va impinge preturile la carne cu cel putin 4 procente in sus, dupa cum arata un studiu de caz efectuat de Rabobank pe situatia din Ucraina.

 

“Fara graul si porumbul produs in Ucraina si Rusia, piata mondiala de carne se pregateste de o noua unda de soc, cu efecte dureroase ce se vor resimti abia din vara. Acesta ar putea fi momentul unei noi redimensionari in capacitatea de productie din unitatile zootehnice romanesti, daca politicile actualului guvern nu vor impune limite in exporturile de cereale ale Romaniei”, sustine Eugen Capra, director general CARNEXPO Grill.

 

eug_2

 

Conform EuroMeatNews.com, pe pietele asiatice, pretul hranei pentru animale a sarit deja cu 30% (Vietnam), iar in zona Africii de Nord sau a Orietului Mijlociu situatia va arata si mai rau.

 

“In acelasi timp insa, trebuie sa recunoastem ca disparitia de pe pietele externe ale unor mari producatori avicoli din Ucraina: MHP, Ovostar Union etc ar putea favoriza intr-o oarecare masura exportul de produse avicole din Romania. Desigur, acest lucru tine de abilitatea agentiilor guvernamentale de a negocia noi piete pentru producatorii romani, cat si mai sus mentionata chestiune a asigurarii rezervelor interne de cereale. Prin urmare, mingea este acum in terenul guvernantilor”, adauga Eugen Capra.

 Poti fi interesat si de