In sfarsit! Plan de masuri pentru prevenirea raspandirii virusului pestei porcine africane
Luni, 25 Noiembrie 2019
Luni, 25 Noiembrie 2019
Astfel, in gospodariile populatiei, ANSVSA recomanda verificarea respectarii normelor sanitar-veterinare privind identificarea si inregistrarea animalelor si intensificarea controalelor in vederea interzicerii cresterii extravilane (stane, cantoane, societati agricole, alte cladiri dezafectate etc.).
Medicul veterinar de libera practica imputernicit trebuie anuntat imediat in cazul in care proprietarul de animale constata inainte de sacrificare, aparitia unor modificari a starii de sanatate a animalului (inapetenta, febra, pielea se inroseste, apoi devine cianotica, arcuire a spatelui, mers greoi, voma cu sange, diaree cu sange, etc) sau/si dupa sacrificarea animalului, existenta unor modificari ale organelor interne si anume: splina mult marita de culoare rosie sau neagra, ficat mult marit, numeroase hemoragii, acumulari de lichide in cavitati, etc., precizeaza autoritatea intr-un comunicat.
Potrivit sursei citate, in pensiuni si puncte gastronomice locale este obligatorie efectuarea cu 24 de ore a examenului ante-mortem si, ulterior, al celui post-mortem, iar in zona de taiere trebuie luate masuri pentru evitarea contaminarii carnii si organelor, ceea ce implica obligatoriu existenta unei surse de apa potabila rece si calda, un recipient pentru colectarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman. Nu in ultimul rand, in zona in care are loc transarea carnii, trebuie luate masuri pentru evitarea contaminarii, ceea ce implica obligatoriu existenta unei surse de apa potabila rece si calda si facilitati corespunzatoare, in timp ce carnea transata si organele trebuie manipulate si depozitate in conditii igienice, inclusiv la temperatura controlata, de catre persoane cu stare de sanatate si de igiena personala corespunzatoare, astfel incat sa fie evitat orice risc de contaminare cu agenti fizici, chimici si microbiologici, respectiv pentru a nu compromite siguranta carnii si a organelor.
In ceea ce priveste masurile din fermele comerciale, reprezentantii ANSVSA sustin ca trebuie efectuate verificari asupra modului de sacrificare a porcilor, care se va realiza in unitati de abatorizare, autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine si publicate pe site-ul ANSVSA.
"Este interzisa taierea porcilor, in scopul comercializarii carnii, in alte locuri sau spatii, decat cele autorizate sanitar veterinar", spun reprezentantii institutiei. Tot in fermele comerciale se va verifica modul de respectare a cerintelor legislatiei Uniunii Europene aplicabile comertului cu porcine, precum si a masurilor privind restrictionarea miscarilor de porci, ca urmare a aparitiei si evolutiei focarelor de PPA.
De asemenea, se vor realiza controale in trafic, cu sprijinul reprezentantilor inspectoratelor de politie judetene, pentru a se verifica daca sunt respectate conditiile legale pentru transportul animalelor, carnii si produselor din carne, dar se va verifica si modul de respectare a cerintelor legale aplicabile comertului cu carne proaspata si produse din carne, ca urmare a aparitiei si evolutiei unor focare de PPA.
In cazul miscarii animalelor, vor fi intensificate controalele privind circulatia si respectarea prevederilor privind miscarea porcilor, a carnii si produselor din carne de porc, controalele rutiere in vederea descurajarii comertului ilegal de porcine si produse provenite de la acestea, iar populatia va fi informata cu privire la evitarea achizitionarii de animale si produse provenite de la acestea de la persoanele neautorizate si fara documente sanitar - veterinare.
"Este interzisa punerea in consumul uman a carnii de porc care nu a fost supusa examenului pentru detectarea Trichinella spp., iar carnea provenita de la porcinele infestate cu Trichinella spp. se declara improprie consumului uman si se elimina in conformitate cu legislatia sanitara veterinara in vigoare", avertizeaza specialistii ANSVSA.
Numarul de telefon al "Call Center"-ului ANSVSA este 0800 826 787 si poate fi apelat gratuit de cetateni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.
Conform datelor ANSVSA din 18 noiembrie, pesta porcina africana (PPA) evolueaza in prezent, in Romania, in 260 de localitati din 26 de judete, cu un numar de 792 de focare (dintre care 17 focare in exploatatii comerciale si cinci focare in exploatatii de tip A), iar in alte opt judete exista doar cazuri la mistreti.
De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017, si pana in prezent, au fost eliminati 539.341 de porci afectati de boala, existand totodata si 2.262 de cazuri la mistreti.
In anul 2018, numarul porcilor afectati de PPA a reprezentat 9,3% din efectivul de suine din tara noastra, in timp ce, pentru primele zece luni ale lui 2019, procentul este de 3,7%. In total au fost stinse 1.978 de focare. Potrivit ANSVSA, pana la data de 18 noiembrie 2019, au fost despagubiti 13.665 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 327,13 milioane de lei.
Prezenta virusului PPA in Romania a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.
Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...