In ciuda pandemiei, Salamul de Sibiu IGP ramane un aliment preferat de romani

In ciuda pandemiei, Salamul de Sibiu IGP ramane un aliment preferat de romani


In Romania, productia anuala de Salam de Sibiu IGP ramane constanta la 3.000 de tone, chiar si in acest an provocator pentru toate afacerile.

Totusi, in cadrul categoriei se dezvolta un nou trend, cel de Salam de Sibiu IGP feliat, care reprezinta aproximativ 6 % din totalul vanzarilor de Salam de Sibiu.

 

Salamul de Sibiu, renumit ca o delicatesa locala, a devenit in 2016 primul produs romanesc din carne recunoscut la nivelul Uniunii Europene . De peste doi ani de zile, traditia acestui produs veritabil este celebrata in fiecare an pe 1 noiembrie, productia unica a acestuia fiind mestesugul cu care producatorii romani se mandresc.

 

In cadrul proiectului european “Enjoy it s from Europe”, pentru al treilea an de desfasurare, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) a pregatit spoturile de promovare (disponibile pe Youtube si pagina de promovare a programului www.sibiusalamipgi ) care fac cunoscuta metoda de productie si calitatea intrinseca a salamului care au stat la baza obtinerii Indicatiei Geografice Protejate (IGP).

 

APSS, organizatie care a luat nastere in 2014 in urma colaborarii a sase producatori locali din Romania – Agricola, Angst, Aldis, Scandia, Cris-Tim si Reinert isi doreste sa faca cunoscut Salamul de Sibiu IGP si peste granitele tarii si sa consolideze pozitionarea acestuia ca brand de tara.

 

Care este povestea Salamului de Sibiu?

Povestea Salamului de Sibiu a inceput acum mai bine de 100 de ani, iar istoria Salamului de Sibiu ne arata, prin dovezi certe, ca productia celebrului sortiment a inceput concomitent in cel putin doua zone, in Medias si arealul Vaii Prahovei. Atunci cand popularitatea sa a crescut peste hotare, exportul se facea prin Vama Sibiu, pentru ca acesta era punctul de trecere spre teritoriul austro-ungar. Stampila de export aplicata pe documente bifa ”Vama Sibiu”, iar usor-usor, numeroasele comenzi, venite din partea colaboratorilor externi, aveau mentiunea ”Salam din Vama Sibiu”. La scurt timp, produsul a devenit cunoscut publicului ca ”Salam de Sibiu”. Mezelarii au inceput sa produca Salam de Sibiu inca din 1895. La inceputul secolului XIX, mezelarii locali au adaptat reteta si procesul de producere pe care le-au transmis din generatie in generatie.

 

“Atunci cand pasiunea si devotamentul se intalnesc, reiese savoarea. Carnea de porc alaturi de slanina tare, speciala sunt maturate timp indelungat si confera Salamului de Sibiu un gust aparte. Cu o istorie de peste 130 de ani, acesta este recunoscut de toti romanii si de toate generatiile tarii. Alaturi de sase producatori din Romania, ne-am unit in 2014 intr-o asocia?ie ?i am pus povestea salamului de Sibiu in lumina, cu scopul de a duce mai departe traditia productiei autentice a Salamului de Sibiu IGP, asa cum am primit-o, din generatie in generatie. Brandurile trebuie sa aiba in spate vizionari, brandurile duc mai departe visul unui om sau a unei echipe. Salamul de SibiuI GP este primul brand romanesc care a trecut granitele tarii, iar in aceasta privinta ne ajuta mult comunitatile romanilor din afara precum si proiectul european – “Enjoy it s from Europe - Sibiu Salami PGI”. Oriunde in Italia, Spania, Anglia, toata lumea stie de Salamul de Sibiu IGP”, povesteste Carmen Gavrilescu, Presedintele A.P.S.S.

 

Odata cu dobandirea recunoasterii oficiale la nivel European, Salamul de Sibiu primeste astfel denumirea de “Indicatie Geografica Protejata”, acesta devenind un produs de mandrie nationala. Potrivit legislatiei europene, respectiv Regulamentului 510/2006, indicatia geografica protejata se refera la “numele unei regiuni, al unui loc bine determinat sau al unei tari, care serveste la desemnarea unui produs originar din aceasta arie geografica si a carui calitate sau reputatie poate fi atribuita mediului geografic respectiv (inclusiv factori naturali si/sau umani) si a carui productie/ prelucrare/preparare are loc in zona geografica definita”, potrivit euractiv.ro.

 



Poti fi interesat si de