Impozitul de 1% pe cifra de afaceri in sectorul HoReCa va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023

Impozitul de 1% pe cifra de afaceri in sectorul HoReCa va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023


Termenul de intrare in vigoare a impozitului de 1% pe cifra de afaceri pentru sectorul HoReCa va fi 1 ianuarie 2023, a anuntat, vineri, ministrul Finantelor, Adrian Caciu, la finalul sedintei de Guvern in care a fost adoptata forma finala a ordonantei de modificare a Codului fiscal.

"Ca modificari care au avut loc in aceasta saptamana, as prezenta situatia de la sectorul HoReCa, in care termenul de intrare in vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a optiunii pentru impozit pe profit a fost dus catre data de 1 ianuarie 2023. O modificare importanta a Codului fiscal in beneficiul economiei, din punctul nostru de vedere, o reprezinta extinderea facilitatii de scutire a profitului, scutirea de impozit a profitului reinvestit si pentru zona de dezvoltare, de procesare, productie, pentru ca avem acest feedback in economie. Economia reactioneaza pozitiv atata timp cat este sprijinita si trebuie sa fie sprijinita si fiscal", a mentionat ministrul Finantelor.

 

El a aratat ca au fost eliminate din actul normativ o serie de exceptii, cum ar fi cota redusa de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare si catering, in aceste sectoare revenindu-se la cota de 9%. De asemenea, s-a revenit la cota de TVA de 19% la bauturile pe baza de indulcitori sau zahar.

 

Pe de alta parte, incepand cu data de 1 august 2022, va avea loc o ajustare a accizelor la tutun, precum si a plafonului pentru care se acorda facilitati in industria alimentara si domeniul constructiilor.

 

"O diminuare a plafonului pentru care se acorda facilitati la constructii si industria alimentara de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, incepand cu data de 1 august, o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutun incalzit, incepand cu data de 1 august, dar si la alcool, avand in vedere faptul ca aceste accize, la tutun, nu au fost actualizate in acest an. Necesitatea unui calendar predictibil de cinci ani pentru accize si pentru alcool, faptul ca nu au fost ajustate inca din 2015, o eliminare a facilitatilor privind deductibitatile la tranzactiile imobiliare si revenirea la impozitarea la valoarea reala", a spus ministrul.

Ulterior, de la 1 ianuarie 2023, va exista o ajustare a exceptiilor care sunt pe zona de microintreprinderi, in sensul in care plafonul pana la care o microintreprindere poate functiona va fi redus la 500.000 de euro, de la un milion de euro in prezent.

 

Caciu a amintit, totodata, de conditionarea de existenta a cel putin unui angajat in cazul microintreprinderilor, limitarea la 20% a veniturilor din consultanta si management si excluderea unor activitati din obiectul de activitate al acestor microintreprinderi, cum ar fi activitati din domeniul bancar, al asigurari si reasigurarilor, al pietei de capital si din domeniul jocurilor de noroc.

 

"O ajustare a cotei privind impozite pe dividende de la 5 la 8%, o ajustare a plafonului privind veniturile din activitati independente pe persoana fizica autorizata, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale si norma de venit - reducerea acestui plafon de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. O limitare a beneficiilor impozitate favorabil la 33% fata de salariu aflat in plata si ajustarea modului in care se platesc contributiile si impozitul la contractele part-time, evident cu pastrarea unor exceptii. Daca cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim, atunci se platesc contributiile proportional cu contractele part-time, daca nu se platesc contributii la nivelul salariului minim. Pe de alta parte, exista si exceptiile cu privire la studenti, elevi, pensionari si persoane cu dizabilitati. Totodata, am ridicat la 4.550 de lei plafonul pentru care salariatii din Romania beneficiaza de reduceri, pentru cei care au persoane in intretinere, si am introdus reduceri suplimentare pentru cei care sunt tineri pana la 26 de ani sau pentru familiile care au cate un copil in intretinere sau 2 sau 3 in functie de numarul de copii, o deducere suplimentara de 100 de lei/copil", a subliniat ministrul Finantelor.



Poti fi interesat si de