Iata cat va costa mielul de Pasti! Explicatiile fermierilor
Miercuri, 01 Aprilie 2020
Miercuri, 01 Aprilie 2020
In ceea ce priveste exportul de ovine al Romaniei, cerinta ramane in continuare ridicata, singurele probleme care pot aparea sunt cele de transport, a declarat pentru AgroFood.Ro presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Moldoovis si director al Statiunii pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor de la Popauti (Botosani), Ionica Nechifor.
In conditiile pandemiei de coronavirus in Romania, fermierii au primit unda verde de la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) de a sacrifica mieii in ferme. Asta insa, respectand anumite reguli stricte in ceea ce priveste igiena, bunastarea animalelor, cat si necesitatea prezentei unui medic veteriar pentru efectuarea diverselor examene. „Nu trebuie sa sacrificam toti mieii de Pasti, Romania are nevoie de carne pe toata perioada anului”
„ANSVA a promovat ideea de sacrifica miei in ferma, pentru a putea fi valorificati mai usor. Este o masura binevenita. Acum, circula tot felul de speculatii, ca granitele sunt inchise, ca pretul ar putea sa coboare. Dar, din punctul meu de vedere nu ar trebui sa existe acestea”, ne-a explicat Ionica Nechifor.
El a adaugat faptul ca oierii ar putea asigura carne de miel pentru populatia Romaniei pe tot parcursul anului. Asta in conditiile in care, ar avea de la Ministerul Agriculturii cifre exacte de consum, pentru ca ei sa poata pregati necesarul. „Mi-as dori o analiza de la Ministerul Agriculturii, pentru ca are parghiile necesare, prin care sa ne spuna care ar fi consumul de carne de miel al romanilor pe toata perioada anului. In acest fel, noi ne asiguram ca acea cantitate o pastram indiferent de timp sau sarbatorare, iar restul sa il trimitem la export. Asta pentru ca, Romania are un potential foarte mare de a produce carne de miel, care este mult mai mare decat consumul pe care il avem. Noi putem pastra in viu animalele si putem sacrifica oricand. Insa, cantitatea nu puteam sa o apreciem noi, doar ministerul prin statistici o poate face. Asa, noi stim ca medie de consum este de 3 kg de carne de miel pe cap de locuitor. Dar, mai bine o realizeaza cei care sunt specializati”.
„Peste 15 lei/kg mielul in viu, ar insemna o neseriozitate din partea noastra”
Din punctul de vedere al presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Ovine Moldoovis, un pret echitabil la kg de miel in viu, ar fi undeva la 13,5 lei si intre 28 si 30 lei pentru kg de carcasa.
„Dupa o analiza mai amanuntita, consider ca pretul corect este undeva la 13,5 lei kg de miel in viu. Este un pret echitabil, ne putem acoperi cheltuielile si sa avem un usor beneficiu. Insa, nu cred ca trebuie sa coboram sub. Dar nici sa nu exageram si sa ne ducem undeva peste 15 lei kg. Aceasta ar fi o neseriozitate din partea noastra”.
La carcasa, pretul de anul acesta este mai mare, comparativ cu cel de anul trecut (25-26 lei/kg), iar seful Statiunii pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor de la Popauti, judetul Botosani ne-a spus ca principala cauza a cresterii nu este pandemia de coronavirus, ci cererea mare de la export.
Astfel ca, cererea pentru exportul de ovine in perioada de criza din Romania este in continuare foarte mare, singurele probleme care pot aparea sunt la transport. „Chiar inainte de aparitia crizei, erau 7 vase la incarcat cu miei pentru export. Probabil ca acum sunt restrictii cu transportul, dar nu in ceea ce priveste cerinta”.
Clientii care sosesc la ferma sunt persoane fizice care aleg mielul pentru propriul consum. In fapt, chiar ANSVSA a impus interdictia de a se livra catre unitati din domeniul alimentar, referindu-se aici, la toata perioada premergatoare sarbatorilor pascale.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...