INTERVIU. Adrian Oros:Consumatorul trebuie educat sa aleaga produse romanesti

INTERVIU. Adrian Oros:Consumatorul trebuie educat sa aleaga produse romanesti


Ministerul Agriculturii este o institutie cu provocari uriase carora echipa condusa de profesorul Adrian Oros trebuie sa le faca fata cu brio. Am stat de vorba cu ministrul Agriculturii despre prioritatile mandatului sau, dar si despre proiecte mai vechi si mai noi, despre problemele fermierilor, dar si despre neregulile identificate la unele dintre structurile aflate in subordinea institutiei.

Ati preluat in urma trei luni portofoliul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Care sunt prioritatile acestui mandat?

Prioritatile sunt cele pe care le-am si trecut in programul nostru de guvernare. Sigur, era facut un program pe termen scurt, un program de un an de zile, in care perioada de guvernare se suprapune si pe perioada in care noi trebuie sa pregatim Planul National Strategic. Adica, modul in care vom transpune Politica Agricola Comuna aici, in tara, in 2021-2027. Cum vom cheltui cei aproape 20 de miliarde de euro in aceasta perioada.

Facem o analiza SWAT a tot ceea ce inseamna agricultura si industria alimentara romaneasca. Vrem sa vedem unde stam acum, care sunt punctele vulnerabile, care ar fi oportunitatile, asa incat sa le valorificam in noul PNS, tinand cont si de particularitatile acestuia, de ambitiile mari pe mediu si clima pe care va trebui sa incercam sa le prindem atat ca scheme de plata in Pilonul I, cat si ca masuri in Pilonul II.

In paralel cu acest Plan National Strategic pe care vrem sa il facem cat mai bine, una dintre prioritati va fi sustinerea fermei medii, a fermei de familie, pentru ca asa functioneaza toata Europa de Vest, asa functioneaza acolo agricultura si chiar merge bine. Este cea mai potrivita ferma si pentru tara noastra sau cel putin pentru o buna parte din tara noastra. Odata cu consolidarea acestei ferme de familie reusim si altceva – sa fixam oamenii in zona rurala, in zonele cu constrangeri, zonele montane.

In Planul National Strategic prioritati vor fi zootehnizarea, cresterea numarului de animale cu valoare genetica ridicata. Asociatiile de crescatori de animale trebuie sa fie mai puternice si trebuie sa isi propuna sa creasca animale specializate pentru carne, pentru lapte, pentru lana, asa incat si rezultatele economice sa fie cele dorite, marfa lor sa fie vandabila si sa transformam din asa numitele exploatatii de subzistenta, care acum sunt in jur de 800.000, in exploatatii comerciale, care sa reziste pe piata.

 

Politicile dezvoltate de Ministerul Agriculturii au fost in general de sustinere a sectorului de porc si de oaie. Ce proiecte aveti in plan in continuare pentru impulsionarea intregii piete a carnii?

Vom continua toate programele care erau in derulare la preluarea mandatului si e normal sa fie asa, pentru ca noi am venit in decembrie 2019. Vom derula anul acesta toate programele, dar la sfarsitul anului va trebui sa facem o analiza, o evaluare. Anul asta le vom monitoriza putin mai bine.

In ceea ce priveste programul de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si Mangalita, intrucat vechiul program nu era fezabil, cei din Asociatia Bazna si Mangalita au venit cu o propunere pe care o vom transforma in HG, o propunere de schema care chiar sa se plieze pe rasele acestea, care au niste particularitati de crestere. La noi bantuie pesta porcina africana, iar Mangalita, de exemplu, trebuie sa creasca in semi-libertate, prin padure, sa manance jir, sa manance ghinda, radacini. Ori in conditiile in care la noi aproape toata tara e rosie si pericolul de a se intalni cu mistretul purtator e mare, va fi foarte greu. Cei de la asociatie sunt niste oameni foarte seriosi, au un registru foarte riguros, si au identificat exact cum sa faca in asa fel incat nivelul minim de biosecuritate cerut de ANSVSA sa fie respectat.

 

Numarul de bovine a scazut dramatic in ultimele decenii. Cum vedeti acest sector, ce perspective are?

Avem doua milioane de bovine fata de opt milioane cate erau in 1989. Am vazut ca a scazut numarul de exploatatii mici. Pentru ca in mod natural, bunicii nostri, care cresteau cate o vaca, dispar. Cei de varsta mea ori au o ferma, ori nu mai tin animale deloc. Dispare usor gospodaria traditionala, chiar si la noi in Ardeal, unde zona colinara iti permitea sa ai asa o gospodarie mixta. Dispare pentru ca nu mai este rentabila. Si numarul de exploatatii va scadea, dar numarul de animale isi va reveni. In ultima vreme, subventiile au fost destul de bune si pe vaca de carne, si pe vaca de lapte. Legat de carne, am vazut chiar o cerere in restaurante tot mai buna. Lumea a inceput sa simta mai mult gustul de carne de vita, ca e mai bun decat cel de porc. Zic ca va creste cel putin pe vaca de carne.

Ma uitam in registrul genealogic la taurinele de carne. Daca in 2017 erau 21.244 capete, la doi ani, in 2019, sunt 48.071 de capete. Practic, in doi ani, o crestere de 126%. Au scazut exploatatiile cu animale de una-doua capete sau 3-5 capete, in schimb au crescut exploatatiile astea care au pana la 100 de capete. Tineretul taurin pentru carne a crescut cu 15% fata de 2017, adica in 2019 au fost 33.000 de capete de taurasi la ingrasat, fata de 28.650 de capete in 2017.

 

Reprezentantii fermierilor vorbesc despre doua verigi lipsa in cazul fermelor mici: pe de o parte, colectarea, pe de alta, transarea si depozitarea. Ce solutii sunt in acest sens?

Da, o carenta pe care am observat-o si pe care au reclamat-o cei cu care ne-am intalnit: slaba capacitate de prelucrare si de depozitare. Vom incerca sa prindem masuri preponderent in acest domeniu de depozitare si prelucrare, dar si promovare si stimulare a pietei. Cei mici si chiar medii au o problema foarte mare: vanzarea. Deja, in Romania, dupa doua exercitii financiare din 2007 incepand, oamenii au invatat sa produca. Aproape in orice domeniu, romanii stiu sa produca si mult, si bine. Problema este cum isi vand marfa. Singura solutie identificata si care este deja verificata este solutia cooperativelor. Chiar daca suna rau termenul de cooperativa este singura solutie. Am vazut cooperative chiar si in sud, in domeniul legumicol, care functioneaza perfect, am vazut si in Ardeal, si la mine in judet, in Cluj, cooperative care functioneaza foarte bine, unde si cel mai mic, langa cel mare, isi rezolva problemele si de aprovizionare cu inputuri la preturi foarte bune, pentru ca negociaza cooperativa pentru el si isi vinde si marfa fara probleme. Singura problema ramane cum sa produca. Numai o cooperativa poate sa rezolve problema asta. Statul nu poate interveni.

 

Citeste varianta integrala a interviului in editia nr. 69 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de