IFFA 2025 a demonstrat puterea de inovare a industriei carnii si un nivel ridicat de optimism privind investitiile
Vineri, 09 Mai 2025

Vineri, 09 Mai 2025
Intr-o situatie economica globala complexa, industria si-a demonstrat in mod impresionant forta inovatoare si competitivitatea. Acest lucru a fost confirmat si de numarul vizitatorilor: un total de 63.117 vizitatori comerciali din 144 de tari au venit in perioada 3-8 mai la principalul targ international de la Frankfurt. Proportia vizitatorilor din strainatate a fost de 74%, in special din afara Europei, din tari precum SUA, China, America de Sud si Australia.
Industria internationala a carnii si a proteinelor a profitat de IFFA pentru a experimenta cele mai recente tendinte in automatizare, inteligenta artificiala (IA) si robotica. Inteligenta proceselor bazata pe IA si date este viitorul, iar numerosi expozanti au prezentat solutii inovatoare in acest domeniu. In plus, companiile au prezentat o gama larga de ingrediente inovatoare, tendinte in prelucrarea artizanala a carnii si produse noi fabricate din proteine alternative. Majoritatea vizitatorilor activeaza din industria de prelucrare a proteinelor, dar si din industria comertului cu amanuntul, ambalajelor, macelariei si condimentelor.
„Am fost deosebit de multumit de feedback-ul privind atmosfera remarcabil de pozitiva din sali. In ciuda conditiilor economice dificile actuale, a existat un adevarat optimism la standuri. IFFA a demonstrat cata putere de inovare exista in industrie – si ca este pregatita sa investeasca in viitor”, a declarat Wolfgang Marzin, CEO al Messe Frankfurt.
Tehnologiile inteligente revolutioneaza productia de proteine
Sub motto-ul „Regandirea carnii si a proteinelor”, 1.019 expozanti din 52 de tari au prezentat masini, tehnologii si solutii pentru intregul lant valoric – de la procesare si ambalare pana la ingrediente inovatoare si tendinte de vanzari. Gama completa de produse si servicii oferite a aratat clar ca prelucrarea carnii si a proteinelor se dezvolta rapid, determinata de o lipsa tot mai mare de lucratori calificati si de nevoia de procese mai eficiente. Printre altele, accentul s-a pus pe aplicatiile de inteligenta artificiala si solutiile de automatizare. Tehnologiile digitale pentru analiza datelor de productie si-au demonstrat, de asemenea, potentialul pentru o mai mare transparenta, sustenabilitate si rentabilitate.
Vizitatorii din domeniul macelariei au profitat de IFFA pentru a obtine o imagine de ansamblu asupra solutiilor practice pentru afacerile lor: de la sisteme digitale si structuri de afaceri moderne pana la tehnologii de ambalare orientate spre viitor. Discutiile cu colegii de breasla, concursurile interesante si ceremoniile de premiere au demonstrat diversitatea comertului si au completat experienta.
Proteinele alternative reprezinta un segment in crestere al industriei alimentare, dupa cum demonstreaza interesul pentru Lumea Noilor Proteine, care a avut pentru prima data propria zona expozitionala la IFFA. Inovatiile in materie de gust, textura si valoare nutritiva au fost in centrul atentiei. Noile produse pe baza de proteine vegetale si micoproteine din ciuperci, precum si fermentatia de precizie, au fost principalele subiecte de discutie.
Evaluare pozitiva a situatiei economice a industriei
Peste jumatate dintre vizitatori se asteapta ca economia sa se imbunatateasca, in timp ce o treime considera ca va ramane aceeasi. Respondentii au fost entuziasmati de IFFA: 98% au declarat ca si-au atins obiectivele privind participarea la targ. Satisfactia fata de gama de produse a expozantilor a fost, de asemenea, exceptional de mare, de 95%.
Programul evenimentului: Experienta, schimb, inovatie
Cu un program de evenimente variat si practic, IFFA a oferit stimul si inspiratie. Bucataria IFFA a impresionat printr-un amestec de gatit live, degustari de produse si prezentari de specialitate. Panelurile de discutii au acoperit o gama larga de subiecte: probleme precum status quo-ul carnii de cultura, biointeligenta in ingineria mecanica, proteinele vegetale pentru produse personalizate si oportunitatile din sectorul alternativelor la carne din perspectiva startup-urilor, intalnite cu mare interes.
IFFA a aratat cum ingineria mecanica, cercetarea si startup-urile combat activ deficitul de lucratori calificati printr-un spectacol de inovatie si prezentari. Accentul a fost pus pe tehnologiile care fac procesele mai inteligente, simplifica operarea si ii scutesc pe angajati de sarcini specifice. Tururile Discovery - tururi ghidate la expozanti si produse selectate - au fost, de asemenea, foarte bine primite.
Urmatoarea editie IFFA va avea loc in perioada 13-18 mai 2028.
Cu CSB-System coordonati intregul lant de creare a valorii adaugate - de la nivelul de management...
Industria agentilor frigorifici naturali se afla intr-o perioada de tranzitie accelerata, pe masu...
„Nu cu mult timp in urma foloseam solutia IT programata chiar de catre noi. Cu mici excepti...