IFFA 2025 a demonstrat puterea de inovare a industriei cărnii şi un nivel ridicat de optimism privind investiţiile
Miercuri, 23 Iulie 2025

Miercuri, 23 Iulie 2025
"Am fost deosebit de multumit de feedback-ul privind atmosfera remarcabil de pozitiva din sali. În ciuda conditiilor economice dificile actuale, a existat un adevarat optimism la standuri. IFFA a demonstrat câta putere de inovare exista în industrie - si ca este pregatita sa investeasca în viitor"
(Wolfgang MARZIN, CEO Messe Frankfurt)
Într-o situaţie economică globală complexă, industria şi-a demonstrat în mod impresionant forţa inovatoare şi competitivitatea. Acest lucru a fost confirmat şi de numărul vizitatorilor: un total de 63.117 vizitatori comerciali din 144 de ţări au venit în perioada 3-8 mai la principalul târg internaţional de la Frankfurt. Proporţia vizitatorilor din străinătate a fost de 74%, în special din afara Europei, din ţări precum SUA, China, America de Sud şi Australia. Industria globală a cărnii şi a proteinelor a profitat de IFFA pentru a experimenta cele mai recente tendinţe în automatizare, inteligență artificială (IA) şi robotică. Inteligenţa proceselor bazată pe IA şi date este viitorul, iar numeroşi expozanţi au prezentat soluţii inovatoare în acest domeniu. În plus, companiile au prezentat o gamă largă de ingrediente inovatoare, tendinţe în prelucrarea artizanală a cărnii şi produse noi fabricate din proteine alternative. Majoritatea vizitatorilor activează din industria de prelucrare a proteinelor, dar şi din industria comerţului cu amănuntul, ambalajelor, măcelăriei şi condimentelor.
Tehnologiile inteligente revoluţionează producţia de proteine
Sub motto-ul „Regândirea cărnii şi a proteinelor”, 1.019 expozanţi din 52 de ţări au prezentat maşini, tehnologii şi soluţii pentru întregul lanţ valoric – de la procesare şi ambalare până la ingrediente inovatoare şi tendinţe de vânzări. Gama completă de produse şi servicii oferite a arătat clar că prelucrarea cărnii şi a proteinelor se dezvoltă rapid, determinată de o lipsă tot mai mare de lucrători calificaţi şi de nevoia de procese mai eficiente. Printre altele, accentul s-a pus pe aplicaţiile de inteligenţă artificială şi soluţiile de automatizare. Tehnologiile digitale pentru analiza datelor de producţie şi-au demonstrat, de asemenea, potenţialul pentru o mai mare transparență, sustenabilitate şi rentabilitate.
Vizitatorii din domeniul măcelăriei au profitat de IFFA pentru a obţine o imagine de ansamblu asupra soluţiilor practice pentru afacerile lor: de la sisteme digitale şi structuri de afaceri moderne până la tehnologii de ambalare orientate spre viitor. Discuţiile cu colegii de breaslă, concursurile interesante şi ceremoniile de premiere au demonstrat diversitatea comerţului şi au completat experienţa.
Proteinele alternative reprezintă un segment în creştere al industriei alimentare, după cum demonstrează interesul pentru Lumea Noilor Proteine, care a avut pentru prima dată propria zonă expoziţională la IFFA. Inovaţiile în materie de gust, textură şi valoare nutritivă au fost în centrul atenţiei. Noile produse pe bază de proteine vegetale şi micoproteine din ciuperci, precum şi fermentaţia de precizie, au fost principalele subiecte de discuţie.
Evaluare pozitivă a situaţiei economice a industriei
Peste jumătate dintre vizitatori se aşteaptă ca economia să se îmbunătăţească, în timp ce o treime consideră că va rămâne aceeaşi. Respondenţii au fost entuziasmaţi de IFFA: 98% au declarat că şi-au atins obiectivele privind participarea la târg. Satisfacţia faţă de gama de produse a expozanţilor a fost, de asemenea, excepţional de bună, de 95%.
Programul evenimentului: Experienţă, schimb, inovaţie
Cu un program de evenimente variat şi practic, IFFA a oferit stimul şi inspiraţie. Bucătăria IFFA a impresionat printr-un amestec de gătit live, degustări de produse şi prezentări de specialitate. Panelurile de discuţii au acoperit o gamă largă de subiecte: probleme precum status quo-ul cărnii de cultură, biointeligența în ingineria mecanică, proteinele vegetale pentru produse personalizate şi oportunităţile din sectorul alternativelor la carne din perspectiva startup-urilor, întâlnite cu mare interes.
IFFA a arătat cum ingineria mecanică, cercetarea şi startup-urile combat activ deficitul de lucrători calificaţi printr-un spectacol de inovaţie şi prezentări. Accentul a fost pus pe tehnologiile care fac procesele mai inteligente, simplifică operarea şi îi scutesc pe angajaţi de sarcini specifice. Tururile Discovery - tururi ghidate la expozanţi şi produse selectate - au fost, de asemenea, foarte bine primite.
Următoarea ediţie IFFA va avea loc în perioada 13-18 mai 2028.
Digitalizare pentru mai multă eficiență și transparență Compania, având 30 de anga...
„Grupul CSB este extrem de multumit de rezultatul editiei IFFA de anul acesta”, au tr...
Pe baza retelei sale de ferme si unitati de procesare a carnii, Top Cut Foods si-a creat marci pr...