HORECO realizeaza o instalatie frigorifica eficienta la noul abator al Oprea Avicom

HORECO realizeaza o instalatie frigorifica eficienta la noul abator al Oprea Avicom


Plecand de la noile reglementari legislative si din dorinta de a avea o instalatie frigorifica eficienta energetic si in pas cu evolutia tehnologica, S.C. OPREA AVICOM S.R.L. a decis implementarea unei solutii care foloseste agenti frigorifici naturali.

Specialistii HORECO, impreuna cu reprezentantii Oprea Avicom, au stabilit solutia optima pentru instalatia frigorifica ce urma sa deserveasca noul abator cu capacitate de 6.000 capete pe ora. Au fost studiate mai multe solutii tehnice care se pretau acestei investitii si anume:

- Amoniac (NH3) pompat;

- Freon (HFC) cu expansiune directa (DX);

- Chiller cu freon (HFC);

- Dioxid de carbon (CO2) in regim  transcritic cu expansiune directa (DX);

- Chiller cu NH3 si agent intermediar glicol in cascada cu CO2 DX pentru spatiile cu temperaturi negative.

 

In urma unei analize temeinice, atat din punct de vedere tehnic cat si din punct de vedere comercial, solutia tehnica aleasa a fost instalatia frigorifica NH3/glicol/CO2: chiller cu amoniac – low charge ammonia – echipat cu condensator evaporativ BAC si agent intermediar propilen-glicol 35% pentru racirea spatiilor cu temperaturi pozitive (refrigerare) si asigurarea condensarii in regim subcritic a centralei frigorifice cu CO2 pentru spatiile de congelare.

 

Criteriile care au motivat decizia sunt:

- Costul investitiei;

- Eficienta energetica anuala;

- Restrictii viitoare date de evolutia legislatiei pentru protectia mediului;

- Recuperare de caldura cu capacitate ridicata;

- Costul cu operarea instalatiei pe o perioada de 20 ani;

- Disponibilitatea pieselor de schimb.

 

Instalatia frigorifica „state of the art” proiectata, executata si pusa in functiune de echipa HORECO are urmatorii parametri:

- Capacitate frigorifica refrigerare  ~ 1.100 kW (glicol cu temperatura de -10°C);

- Capacitate frigorifica congelare ~ 300 kW (vaporizare la -40°C);

- Capacitate recuperare de caldura > 300 kW.

 

„SC OPREA AVICOM SRL este o companie pentru care calitatea produselor, asigurata si prin integrarea solutiilor moderne in procesul de productie, reprezinta o prioritate, principiu aplicat atat in cazul utilajelor tehnologice de productie cat si in cazul instalatiilor frigorifice. Si in acest caz am urmarit ca instalatia frigorifica si restul tehnologiei implementate in noul nostru abator de pasari sa fie la cel mai inalt nivel. In urma unei analize atente, in care specialistii HORECO ne-au prezentat mai multe solutii impreuna cu avantajele si dezavantajele acestora, am decis ca solutia prezentata reprezinta cea mai potrivita alegere care sa satisfaca nevoile noastre. Datorita echipei HORECO, inovativa si bine pregatita, am reusit finalizarea proiectului si punerea in functiune a instalatiei conform termenului convenit contractual“, a declarat Emanuel Oprea, Director Executiv S.C. OPREA AVICOM S.R.L.

 

Pentru reducerea la minim a consumului de energie, pentru spatiile de refrigerare a fost implementata solutia de degivrare cu glicol cald provenit din recuperarea de caldura. Restul energiei recuperate de la instalatia frigorifica este folosita pentru preincalzirea apei utilizate in procesele tehnologice de abatorizare.

 

In zonele de procesare s-a avut in vedere ca personalul operant sa nu fie deranjat de curentul de aer rece si au fost montate racitoare de aer echipate cu tubulatura textila. Gandind proiectul pentru fiabilitate pe termen lung, intreg circuitul de glicol a fost realizat din otel inoxidabil, iar instalatia cu CO2, care functioneaza cu presiune mai mare (52 bar) decat cele cu NH3 sau freon, a fost realizata cu tevi din aliaj CuFe (marca K65) si otel inox care rezista la presiuni de 80 bar.

 

Automatizarea instalatiei este realiata cu ajutorul unui PLC Siemens, iar supervizarea in timp real se bazeaza pe un sistem SCADA care permite monitorizarea si operarea de la distanta. Montajul intregii instalatii a fost realizat de catre personalul HORECO format din tehnicieni autorizati si certificati.Poti fi interesat si de