HORA: Peste 100.000 de angajati din HoReCa vor migra spre alte locuri de munca

HORA: Peste 100.000 de angajati din HoReCa vor migra spre alte locuri de munca


Peste 100.000 de angajati din sectorul Hoteluri, Restaurante si Cafenele (HoReCa) vor renunta la locurile de munca din acest domeniu, daca Guvernul mentine interdictia deschiderii restaurantelor la interior, a declarat, miercuri, presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Daniel Mischie, intr-o conferinta de presa.

"In momentul de fata industria restaurantelor este supusa somajului tehnic, din cauza faptului ca este restrictionata, dar in aceasta industrie venitul era alcatuit 20-25% din salariu si 70-75% din bacsis. In momentul in care lipseste bacsisul, practic angajatul nostru este nevoit sa traiasca pe somajul tehnic aferent unui salariu mic, aproape de salariul minim pe economie. Deci estimam ca foarte multi angajati vor parasi aceasta industrie si probabil ca va reamintiti ultimii ani de zile cat de greu ne-a fost sa aducem angajati si sa formam angajati in aceasta industrie. Noi estimam ca daca lucrurile nu se vor rezolva, din cei 200.000 de angajati pe care ii are industria HoReCa, practic vom scadea sub 100.000 de angajati", a precizat Daniel Mischie.

 

La randul sau, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Calin Ile, a avertizat ca in cazul prelungirii interdictiei deschiderii restaurantelor si in lipsa unui sprijin financiar guvernamental suplimentar, peste 90% din hoteluri vor fi inchise la implinirea unui an de pandemie.

 

"La hoteluri, la finalul lunii august, conform studiului facut cu Cushman & Wakefield, 38% din salariati au plecat sau pleaca pana la finalul lunii august, iar fiecare luna care va continua intr-o forma in care statul fie nu gaseste o stimulare, fie nu se ridica restrictiile, va adauga intre 5-8 procente luna de luna. Daca nu se intampla absolut nicio masura de stimulare a turismului, la finalul lunii martie, deci la 12 luni de la pandemie, doar 7% din hoteluri rezista in Romania. Deci tragedia e la cote maxime, hotelurile au ajuns la limita suportabilitatii financiare si fara un sprijin din partea statului sau fara ridicarea restrictiilor care sa stimuleze circulatia turistica, e clar ca luna de luna adaugam la aceste cifre, astfel incat la 12 luni de la declansarea pandemiei, practic industria a murit", a afirmat presedintele FIHR.

 

Miercuri, peste 200.000 de angajati din hoteluri si restaurante si-au suspendat timp de o ora activitatea in semn de protest fa?a de mentinerea restrictiilor in acest domeniu.

 

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca, pana nu se va inregistra o descrestere consistenta a epidemiei cu noul coronavirus, nu vor fi luate alte masuri de relaxare cu privire la terase si restaurante.

 

"Inteleg foarte bine aceasta preocupare din zona HORECA si trebuie sa admitem ca este sectorul probabil cel mai grav lovit de criza economica generata de epidemie. Pentru a veni in sprijinul intreprinzatorilor din zona HORECA, Guvernul a aprobat deja diferite scheme de ajutor si va continua sa elaboreze scheme de ajutor. Insa trebuie sa fim foarte sinceri: aici este vorba de sanatatea publica a intregii populatiei. Si, in conditiile in care numarul de bolnavi creste in fiecare zi, avem un numar mare de bolnavi in plus fata de ziua anterioara, noi masuri de relaxare nu sunt posibile", a afirmat presedintele intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

 

El a subliniat ca Guvernul va veni cu masuri de sprijin economic.

 

"Pana cand nu reusim sa ajungem la un numar mic de cazuri, deci pana cand nu intram intr-o descrestere consistenta a epidemiei, nu se vor lua alte masuri de relaxare. Dar, in contrapartida, Guvernul va veni cu masuri de sprijin economic", a precizat Iohannis.

 

Sursa foto: Inquamphotos.com



Poti fi interesat si de