Guvernul anunta solutii rapide pentru controlul pestei rumegatoarelor mici. Se interzice miscarea animalelor intre ferme

Guvernul anunta solutii rapide pentru controlul pestei rumegatoarelor mici. Se interzice miscarea animalelor intre ferme


Masuri cu aplicare imediata pentru controlul pestei rumegatoarelor mici, inchiderea focarelor si gestionarea acestei boli au fost stabilite ieri la intalnirea premierului Marcel Ciolacu cu reprezentatii crescatorilor de animale din sectorul ovinelor si caprinelor.

Pentru a combate extinderea bolii, prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Animalelor se va interzice, pentru o perioada de 30 de zile, la nivel national, miscarea animalelor intre ferme. Exporturile vor continua in aceasta perioada, miscarea animalelor urmand sa aiba loc pe culoare amenajate de autoritatile sanitar-veterinare si cu pastrarea regulii de testare a fiecarui animal.

 

Totodata, la nivelul ANSVSA vor fi continuate discutiile cu statele europene si non-europene care au relatii contractuale cu Romania pentru mentinerea exporturilor in conditii de siguranta. Concret, ANSVSA va renegocia toate conditiile de export cu statele partenere, in vederea sustinerii si derularii exportului de ovine si caprine.

 

La solicitarea fermierilor, vor fi luate masuri suplimentare de verificare sanitar-veterinara la frontiera cu Ucraina pentru a preintampina posibila intrare in tara a animalelor bolnave.

 

De asemenea, presedintele ANSVSA, secretarul de stat Alexandru Nicolae Bociu, se va deplasa in Timis pentru a gestiona impreuna cu medicii veterinari situatia din acest judet provocata de aparitia unor focare de pesta a rumegatoarelor mici.

 

„Gestionam rapid, eficient si cu profesionalism aceasta situatie pentru a opri raspandirea bolii, a inchide focarele identificate si a putea continua importurile si exporturile in conditii de siguranta sanitar-veterinara. Ne implicam cu totii, institutiile statului si fermieri, pentru ca masurile de control stabilite impreuna sa fie riguros aplicate si sa putem eradica aceasta boala cat mai curand. Fermierii vor primi despagubiri pentru pierderile suferite si ii vom ajuta sa treaca si peste aceasta situatie. Guvernul Romaniei este dispus sa faca toate eforturile pentru a mentine deschise relatiile cu statele importatoare de animale romanesti, atat din Europa, cat mai ales din tarile arabe”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

 

La intalnirea de la Palatul Victoria cu reprezentantii fermierilor din sectorul ovine si caprine au mai participat vicepremierul Marian Neacsu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, si presedintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.

 

Federatia Nationala Pro Agro trage un semnal de alarma cu privire la numarul mare de oi si capre afectate de Pesta Rumegatoarelor Mici la nivelul Romaniei, si considera ca situatia este extrem de grava, in conditiile in care ANSVSA nu reuseste sa previna raspandirea acestei boli.

 

'In contextul in care ANSVSA anunta la data de 19.08.2024 un numar total de 232.927 rumegatoare afectate de Pesta Rumegatoarelor Mici la nivelul Romaniei, consideram ca situatia este extrem de grava si nu vedem la acest moment actiuni concrete de prevenire a raspandirii. Nu putem sa nu observam ca ANSVSA s-a transformat intr-un simplu contabil care anunta periodic numere tot mai mari de efective de rumegatoare afectate, fara sa reuseasca sa limiteze intinderea acestei molimi. Ca efect al letargiei ANSVSA, foarte multe afaceri de familie sunt afectate, fara sa stim care este capacitatea de refacere a acestor afaceri legitime care asigura in mod constant intrarea de lichiditati in Romania prin exportul pe care il realizeaza in intreaga lume', se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa de Federatia Pro Agro premierului Marcel Ciolacu.

 

Federatia avertizeaza ca sectorul ovin si caprin pune in valoare si milioanele de hectare de pasuni pe care Romania le are, iar declinul acestui sector va face ca banii europeni pentru aceste suprafete sa se piarda.

 

'Prin indecizia si lipsa de reactie a ANSVSA, aceasta molima va face ca sectorul ovin-caprin din Romania sa aiba soarta celui de crestere a porcilor, caz in care efectivele de animale au ajuns la mai putin de jumatate din efectivul avut la declansarea pestei porcine africane. Desi ANSVSA este in subordinea Secretariatul General al Guvernului, dorim sa atragem atentia dlui. prim ministru ca inertia ANSVSA va continua sa agraveze situatia fermelor crescatoare de animale din Romania si va agrava si mai mult starea economica a multor comunitati care se bazeaza pe cresterea animalelor', afirma crescatorii de animale.

 

Potrivit Pro Agro, sectorul este in declin si din cauze precum blocarea tranzitului, atat de animale vii, cat si de carcase de ovine cu Turcia. In acest sens, Pro Agro solicita diplomatiei romanesti sa accelereze discutiile pentru deschiderea acestor rute, dar si deblocarea pietelor care au fost blocate in trecut. Reprezentantii federatiei subliniaza ca sectorul ovin-caprin nu a beneficiat de investitii majore in ferme prin finantari europene, astfel ca lipsesc fabricile de prelucrare a lanii, segment in care, astazi, Romania are un potential major.

 

La sfarsitul lunii august, Romania inregistra 62 de focare de pesta rumegatoarelor mici (PRM), cele mai multe (50) fiind consemnate in judetul Tulcea.

Numarul total al animalelor din focarele active se ridica la 234.088, animale declarate in rapoartele de notificare-confirmare, din care 221.420 de animale au fost inregistrate in focare dupa ucidere.

 

In judetul Tulcea au fost confirmate 50 de focare in 10 localitati din care: 7 in exploatatii comerciale, 15 in exploatatii comerciale de tip A si 28 in exploatatii nonprofesionale cu un total de 213.511 de animale declarate in rapoartele de notificare-confirmare, respectiv un total de 202.953 de animale afectate inregistrate in focar dupa ucidere; in judetul Constanta au fost confirmate 9 focare in 6 localitati in exploatatii nonprofesionale cu un total de 6.865 de animale declarate in rapoartele de notificare- confirmare, respectiv un total de 4.990 de animale afectate inregistrate in focar dupa ucidere.

 

De asemenea, in judetul Timis au fost confirmate doua focare intr-o localitate din care: o exploatatie comerciala cu un total de 12.500 de animale declarate in raportul de notificare-confirmare, respectiv un total de 12.884 de animale afectate inregistrate in focar dupa ucidere si o exploatatie nonprofesionala cu un total de 623 de animale declarate in raportul de notificare-confirmare.

 

In judetul Ialomita a fost confirmat un focar intr-o stana cu un total de 589 de animale declarate in raportul de notificare-confirmare, respectiv un total de 593 de animale afectate inregistrate in focar dupa ucidere.



Poti fi interesat si de