Grupul Sopraco: un sistem ERP pentru toate filialele
Joi, 31 Martie 2022
Joi, 31 Martie 2022
Afacerea grupului Sopraco: carne de vitel, vita, porc, vanat, pasare si multe altele pentru comertul en-gros, lanturi de magazine, macelarii si unitati gastronomice din toata Europa.
Paleta de produse cuprinde piese de mari dimensiuni, precum si carne portionata, congelata, proaspata, innobilata sau gatita. Lantul de procese din cadrul grupului Sopraco este complex, pornind de la cresterea vitelor si productia de furaje adecvate, abatorizare, distributie, procesare si pana la etapa logistica. De aceea, integrarea completa pe verticala nu este o sarcina tocmai usoara, deoarece filialele specializate se concentreaza pe domenii diferite. Astfel, Bepro produce furaje de calitate, in timp ce Vilatca este responsabila de cresterea viteilor si a vitelor. Unitatea proprie de abatorizare dispune de linii diferite pentru vitei si vite. Cele trei unitati de transare Lornoy, Norenca si Belliporc asigura transarea viteilor, a vitelor si a porcilor.
Avantajul major al acestei integrari pe verticala: Sopraco poate reactiona rapid la schimbarile pietei si la tendintele consumatorilor. Sistemul IT eficient in coordonarea proceselor constituie baza in acest sens.
ERP asociat cu know-how-ul industriei carnii
Abordarea integrata a inceput cu aplicatia software dezvoltata pe plan intern pentru coordonarea companiei. Pe atunci, introducerea datelor, cantarirea si etichetarea erau realizate de mana. Pentru dezvoltarea companiei, insa, acest lucru nu a mai fost suficient. Sistemul IT s-a dovedit a fi ineficient, franand productia si necesitand o retea complicata cu un amestec de interfete. Solutia CSB a pus capat acestor ineficiente: inscrierea produselor si monitorizarea au loc in timp real. In productie, aceasta operatie se realizeaza prin intermediul cantarelor conectate, precum si al rack-urilor CSB speciale, destinate inscrierii de date. Acest lucru confera o privire generala completa asupra tuturor domeniilor: cresterea animalelor, abatorizarea, achizitiile, intrarea marfii, productia, controlul calitatii, depozitul, picking-ul si livrarea.
Astazi, Sopraco dispune de un sistem standardizat ce asigura cele mai bune practici, implementarea rapida si procese unitare in toate fabricile. Cel putin la fel de importanta este si trasabilitatea tuturor procedeelor. Acest lucru asigura activitatea viitoare a companiei: sistemul creste odata cu compania si poate fi extins cu cerintele clientilor sau ale punctelor de lucru. „Ceea ce Sopraco apreciaza mai ales la CSB este faptul ca in sistemul ERP se reflecta intregul know-how al industriei carnii“, este de parere Mark Ameloot, Director ICT & Technology in cadrul grupului Sopraco. „Astfel, suntem in masura sa optimizam si sa automatizam procesele pana la capacitatea maxima.“
Ajutorul expertilor
Chiar daca sistemul este utilizat in intregul grup de companii, fiecare fabrica are o instalare fizica proprie. In acest mod, fiecare fabrica poate reactiona rapid si flexibil la cerintele sale specifice, pastrand intacte sinergiiile cu restul grupului. Astfel este asigurata structura necesara, transparenta si eficienta – baza pentru continuarea dezvoltarii companiei. Si toate punctele de lucru beneficiaza de implicarea consultantilor CSB. Acestia cunosc in detaliu nu doar aplicatia software, ci si piata pe care o deserveste Sopraco. „Pentru noi, cunostintele si cele mai bune practici prin care consultantii CSB ne vin in ajutor reprezinta unul dintre marile avantaje“, confirma Mark Ameloot. „Numeroase etape care trebuiau realizate manual se desfasoara acum automat. Astfel, putem reactiona rapid la solicitarile clientilor si le putem furniza informatii corecte si detaliate.”
Viitor asigurat
Adaptabilitatea a facut posibila implementarea rapida a solutiei CSB in companiile preluate recent de catre Sopraco in Franta. In curand, toate fabricile intentioneaza sa migreze la cea mai recenta versiune CSB, 6.2, pentru a fi la cel mai nou stadiu tehnologic si pentru a profita de inovatii. „Implementarea a fost primul pas. Acum vom monitoriza procesele noastre indeaproape, pentru a vedea daca sunt posibile optimizari suplimentare pe baza noilor dezvoltari si a experientei indelungate a CSB in industria carnii“, conchide Mark Ameloot.
Date si fapte
Grupul Sopraco
- Unul dintre furnizorii de top de carne din Europa
- Fondat in 1982 de catre familia Oeyen din Belgia
- 500 de angajati
- Cifra de afaceri anuala de peste 250 mil. euro
- Productie anuala: 41.500 tone
- Export in Europa, cu precadere in Benelux
- Expansiune in Franta in 2018 si 2019: achizitia unui abator, precum si a unitatilor de transare din Sarreguemines (abatorul de vitei Abattoir du Pays de Sarreguemines SASU, unitatea de transare a viteilor Boviveau SASU, precum si grupul Collet)
Componentele solutiei implementate
ERP cu decontare, achizitii, depozit, proces de abatorizare, productie, marcarea pretului, desfacere, managementul calitatii, trasabilitate, picking mobil, EDI
Beneficii principale pentru client
- Trasabilitate integrata disponibila in doar cateva minute
- Scalabilitate pentru cerintele clientilor, pietei, industriei si legale
- Inscrierea datelor la nivel shopfloor in timp real, prin cantare si rack-uri CSB conectate
- Procese de afaceri unitare pentru toate fabricile, implementare rapida
- Costuri de administrare stabile, complexitate in crestere
CSB-SYSTEM prezenta la IFFA, Frankfurt 2022 My ERP. Meat Management made easy
In cadrul targului IFFA dedicat industriei carnii, care are loc in Frankfurt in perioada 14 – 19 mai 2022, in pavilionul 11.1, standul C30 CSB-System, specialistul in sisteme ERP demonstreaza varietatea abordarilor de optimizare a fluxurilor de productie din fabrici, cu ajutorul tehnologiilor – o necesitate ce capata o importanta tot mai mare, tinand cont de provocarile complexe.
Cine doreste sa tina sub control intregul lant de creare a valorii adaugate si sa fie pregatit pentru viitor nu se va da in laturi de la implementarea unui sistem cuprinzator cu functionalitati specifice industriei carnii. La IFFA, CSB-System demonstreaza - inclusiv pe baza inovatiei numite Meat Management Matrix - cum ar putea fi structurat efectiv un astfel de sistem si ce particularitati exista pentru domeniile individuale ale industriei carnii. Solutia pentru industria carnii poate fi implementata drept BASIC ERP pentru fabrici de carne de mici dimensiuni, drept FACTORY ERP pentru unitati de productie individuale sau drept INDUSTRY ERP cuprinzator pentru intreaga companie.
Inregistrati-va inca de pe acum, pentru a primi cele mai noi informatii privind Iffa. Detaliile le gasiti in pagina evenimentului pe www.csb.com
Date contact CSB-System Romania SRL
Tel.: +40-368-446235 / Fax: +40-368-446236 / office@csb-system.ro / www.csb.com
Noua unitate de productie si noul centru logistic din Rheinstetten au insemnat pentru EDEKA S&uum...
De aceea, primul pas catre o instalatie eficienta este contractarea unui consultant profesionist ...
De la inceputul anilor 90’, fondatorul FIX PRO, Nesti Tarusha, s-a concentrat pe distributi...