Gripa aviara se extinde in Europa si in Asia

Gripa aviara se extinde in Europa si in Asia


Cateva focare severe de gripa aviara in Europa si in Asia au fost raportate in ultimele zile Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animala (OIE), un semn ca virusul se raspandeste din nou cu rapiditate, transmite Reuters.

Aparitia gripei aviare inalt patogene a alertat industria avicola dupa ce precedentele focare au dus la sacrificarea a zeci de milioane de pasari si la restrictii comerciale.

 

O crestere a numarului persoanelor infectate cu gripa aviara in China in acest an suscita ingrijorare in randul expertilor, potrivit carora o tulpina care a circulat anterior pare sa fi suferit mutatii, devenind astfel mai contagioasa in randul populatiei umane. China a raportat in 2021 catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) 21 de infectii cu H5N6, un subtip al virusului gripei aviare, comparativ cu doar 5 cazuri anul trecut.

 

Desi cifrele sunt mult mai mici comparativ cu sutele de cazuri de contagiere cu H7N9 din 2017, infectiile sunt grave, numeroase persoane ajungand in stare critica si fiind consemnate cel putin sase decese.

 

Coreea de Sud a raportat un focar de gripa aviara la o ferma in Chungcheongbuk-do, cu aproximativ 770.000 de pasari, toate fiind sacrificate, a anuntat luni OIE, citand autoritatile de la Seul.

 

Si Japonia a raportat primul focar din sezonul de iarna 2021, la o ferma avicola din nord-estul tarii, cu subtipul H5N8.

 

In Europa, OIE a anuntat ca Norvegia inregistreaza un focar de gripa aviara inalt patogena H5N1 in regiunea Rogaland.

 

Guvernul Belgiei a avertizat luni asupra riscului crescut de gripa aviara si a cerut ca pasarile de curte sa fie tinute in interior, dupa identificarea unui caz de de gripa aviara inalt patogena la o gasca salbatica langa Antwerp.

 

Decizii similare fusesera anuntate recent de autoritatile din Franta, Polonia si Olanda.

 

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.

 

Pana acum nu exista cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la pasari la oameni insa descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat sa tina pasarile inchise.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.Poti fi interesat si de