Greierele de casa, a treia insecta autorizata ca aliment pe piata din UE

Greierele de casa, a treia insecta autorizata ca aliment pe piata din UE


Comisia Europeana a autorizat promovarea greierelui de casa (Acheta domesticus) ca aliment nou in Uniunea Europeana, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Greierele de casa este a treia insecta care a fost probata cu succes pentru consum, dupa aprobarile emise in luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat si in luna noiembrie pentru lacusta calatoare.

 

In cazul greierelui de casa, autorizatia de consum este valabila atat sub forma congelata, uscata sau pudra.

 

Aceasta autorizatie a Comisiei Europene a fost sustinuta de statele membre in data de 8 decembrie 2021, dupa o evaluare amanuntita realizata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) care a ajuns la concluzia ca consumul acestei insecte este sigur pentru utilizarile cerute de compania care a formulat solicitarea. Produsele care contin acest nou aliment trebuie sa fie etichetate corespunzator si sa mentioneze posibilele reactii alergice.

 

In ultimii ani, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a descoperit ca insectele sunt o sursa de alimente hranitoare si sanatoase cu un continut bogat de grasimi, proteine, vitamine, fibre si minerale. In plus, insectele constituie o parte importanta a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din intreaga lume. De asemenea, in contextul strategiei 'De la ferma la farfurie', insectele au fost indentificate drept o sursa alternativa de proteine care ar putea facilita tranzitia spre un sistem alimentar mai sustenabil.



Poti fi interesat si de