Germania va ridica un gard la granita cu Polonia pentru a se proteja de pesta porcina
Luni, 28 Septembrie 2020
Luni, 28 Septembrie 2020
Obiectivul este de a limita deplasarile porcilor mistreti, principalii vectori ai acestei boli, care nu reprezinta un pericol pentru oameni, dar este aproape intotdeauna fatala in cazul animalelor.
Potrivit ministrului pentru afaceri sociale, sanatate, integrare si protectia consumatorului din landul Brandenburg, Ursula Nonnemacher, decizia a fost luata dupa ce negocierile cu Polonia privind ridicarea unui gard permanent au esuat. Un gard mobil de 120 de kilometri exista in prezent la granita germano-poloneza dinspre sud si pana in orasul Frankfurt pe Oder.
Ursula Nonnemacher a anuntat de asemenea crearea unei echipe tehnice pentru coordonarea activitatii diferitelor autoritati din regiune, inclusiv politia si serviciile veterinare si de urgenta, dupa ce fermierii au criticat modul in care este gestionata aceasta criza. O echipa de medici veterinari trimisa de Comisia Europeana si-a inceput de asemenea activitatea.
De asemenea, Guvernul german ia in considerare acordarea unui ajutor fermierilor, dupa scaderea preturilor carnii de porc, in urma descoperirii a 32 de mistreti infectati cu pesta porcina africana, in landul Brandenburg, din estul tarii, a anuntat ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner.
Ajutorul ar putea veni sub forma subventionarii depozitarii carnii de porc nevandute sau sub forma sprijinului financiar pentru fermieri, a precizat oficialul german. Subventionarea depozitarii carnii de porc va trebui aprobata de Uniunea Europeana, a explicat Kloeckner.
In Germania, pretul carnii de porc a scazut dupa anuntarea cazurilor de pesta porcina africana, dar a ramas stabil saptamana aceasta, pe fondul sperantelor privind majorarea exporturilor spre alte state din UE.
De asemenea, a anuntat ministrul Agriculturii, vor fi construite garduri permanente de-a lungul granitei dintre Germania si Polonia de autoritatile regionale, cu ajutorul fondurilor de la UE.
Primul caz de pesta porcina africana a fost descoperit aproape de granita cu Polonia in data de 10 septembrie.
Dupa confirmarea primului caz, China, Coreea de Sud, Japonia, Singapore, Brazilia si Argentina au interzis importurile de carne de porc din Germania, sporind temerile privind impactul epidemiei asupra agriculturii si economiei germane. De pe urma interdictiei ar urma sa beneficieze alti furnizori majori, cum ar fi SUA, Spania, Canada si Brazilia, in conditiile in care China este cel mai mare cumparator de carne de porc din lume.
Exporturile germane de carne de porc spre China au crescut mai mult decat dublu in primul semestru din 2020, arata datele publicate luna aceasta de Oficiul federal de statistica (Destatis).
In primele sase luni din acest an, Germania a vandut Chinei 233.300 tone de carne de porc, echivalentul a aproximativ 26,8% din totalul exporturilor de carne. Astfel, China devine cea mai mare piata de export a Germanii pentru carnea de porc, depasind Italia. Unul dintre motive il reprezinta epidemia de pesta porcina africana cu care s-a confruntat anul trecut China, informeaza Destatis.
In total, Germania a vandut peste hotare 870.700 tone de carne de porc, in valoare de 2,4 miliarde de euro, desi sectorul cresterii porcilor a scazut cu 3,9% in ultimul deceniu, precizeaza autoritatile de la Berlin.
Recent au fost confirmate cazuri de pesta porcina africana in zece tari din Europa, mistretii fiind suspectati de raspandirea epidemiei. Unele state au impus interdictii de import pentru regiunile unde s-au descoperit cazuri de pesta porcina africana.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...