Germania si Polonia discuta noi masuri pentru a preveni pesta porcina africana

Germania si Polonia discuta noi masuri pentru a preveni pesta porcina africana


Oficialii din Germania si Polonia discuta noi masuri pentru a preveni raspandirea pestei porcine africane in randul porcilor mistreti care traiesc in apropiere de granita cu Germania, inclusiv prin constructia de garduri si intensificarea vanatorii porcilor mistreti, a anuntat Ministerul Agriculturii din Germania, transmite Reuters.

Organizatia mondiala pentru sanatate animala (OIE) a precizat ca in luna decembrie 2019, Polonia a inregistrat 55 de cazuri de pesta porcina africana in randul porcilor mistreti. Unul din aceste cazuri a fost descoperit la doar 30 de kilometri de granita cu Germania, unul din cei mai mari exportatori de carne de porc din Europa.

 

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii dar este mortala pentru porci. Boala a aparut in Africa de unde s-a raspandit in Europa si Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci si a modificat industria globala a carnii de porc si a nutretului. Porcii mistreti raspandesc pesta porcina africana si exista ingrijorarea ca animalele infectate cu PPA ar putea transporta virusul in Germania, ceea ce ar pune in pericol exporturilor importante de carne de porc ale Germaniei spre China.

 

Ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, s-a intalnit cu omologul polonez Jan Krzysztof Ardanowski la Berlin si impreuna au cazut de acord asupra unor noi masuri comune destinate sa tina sub control cazurile de pesta porcina descoperite in Polonia si sa impiedice raspandirea virusului in Germania, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Agriculturii din Germania.

 

"Discutiile includ construirea unui gard de-a lungul frontierei pentru a evita ca porci mistreti infectati sa ajunga in Germania" se arata in comunicat. In plus, cele doua tari vor discuta si daca fortele de aparare civila din Germania vor ajuta la construirea gardului.

 

Autoritatile din landurile germane Brandenburg si Saxonia au inceput deja sa construiasca garduri de-a lungul frontierei cu Polonia, in incercarea de a opri porci mistreti sa treaca din Polonia in Germania.

 

De asemenea, ministrii Agriculturii din cele doua state au cazut de acord sa dea publicitatii o declaratie cu privire la "o reducere drastica a populatiei de porci mistreti, de exemplu prin vanatoare ca o masura preventiva eficienta".

 

Germania a relaxat deja unele restrictii cu privire la vanatoarea de porci mistreti.

 

In Romania, potrivit datelor publicate saptamana trecuta de Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pesta porcina africana (PPA) evolueaza in 246 de localitati din 25 de judete, cu un numar de 585 de focare.



Poti fi interesat si de