Germania se pregateste sa faca fata pestei porcine africane

Germania se pregateste sa faca fata pestei porcine africane


Cainii de vanatoare din Germania sunt pregatiti pentru a identifica mistretii morti, autoritatile au facut stocuri de garduri electrice de-a lungul frontierei estice iar Guvernul de la Berlin cere soferilor sa nu arunce resturile de la sandwich-urile cu sunca pe geamul autovehiculelor, transmite Bloomberg.

Acestea sunt doar cateva din masurile pe care cel mai mare producator european de carne de porc le ia in incercarea de a contracara o epidemie de pesta porcina africana care a perturbat comertul mondial cu carne de porc si care se apropie din ce in ce mai mult de granita Germaniei. Dupa ce anul trecut pesta porcina a fost descoperita in Belgia, epidemia a aparut recent in vestul Poloniei, la cativa zeci de kilometri de granita cu Germania.

 

O eventuala descoperire a virusului pestei porcine africane in Germania ar afecta o industrie importanta in tara renumita pentru carnatii sai. Chiar daca este un jucator relativ mic comparativ cu China si SUA, Germania este un actor important in comertul global cu carne de porc, fiind responsabila pentru 15% din exporturile mondiale in 2017.

 

“Nu stim ce se va intampla dar suntem pregatiti sa actionam si sa reactionam. Pentru noi este important sa informam pe toata lumea, sa ii informam atat pe turisti cat si pe fermieri, si sa prevenim pesta porcina”, a declarat ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, la o reuniune a ministrilor europeni ai Agriculturii care a avut loc saptamana aceasta la Bruxelles.

 

Epidemia de pesta porcina africana risca sa puna capat unei perioade infloritoare pentru crescatorii de porci din Germania. Pretul carnii de porc in UE este la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, stimulat de cererea din China. In conditiile in care o mare parte din Asia sufera de pe urma pestei porcine africane, importatorii ar putea fi nevoiti sa se uite in alta parte daca Germania va fi afectata si ea de epidemie.

 

Autoritatile germane au inceput deja sa faca exercitii cu masurile pe care le vor lua pentru a izola porcii bolnavi si a restrictiona miscarea in zona. “Asteptam pentru ziua zero si speram ca aceasta nu va veni, dar desigur riscul este unul semnificativ”, a declarat secretarul general al sindicatului fermierilor germani DBV, Bernhard Kruesken, adaugand ca fermierii germani au impresia ca patineaza pe o gheata foarte, foarte subtire.

 

Majoritatea celor 26 milioane de porci din Germania sunt crescuti in spatii inchise iar fermierii au luat masuri stricte pentru a evita pesta porcina africana. Insa cea mai mare amenintare vine din partea porcilor mistreti iar Germania se chinuie sa tina sub control numarul lor in crestere. Pe fondul temperaturilor ridicate, porcii mistreti se reproduc pe intreaga perioada a anului iar hrana abundenta face ca un numar din ce in ce mai mare de purcei sa supravietuiasca iernilor.

 

In aceste conditii, autoritatile locale din Germania au inceput sa permita vanatorilor sa utilizeze echipamente non-traditionale, precum binoclu cu vedere nocturna, pentru a putea vana cotele de mistreti. De asemenea, Ministerul german al Agriculturii analizeaza o posibila legalizare la nivel national a acestor echipamente care anterior erau rezervate doar pentru armata si fortele de mentinere a ordinii.

 

Si alte tari iau masuri pentru a se proteja. Pentru a limita miscarile porcilor salbatici, Danemarca a construit un gard de-a lungul frontierei sale in timp ce Franta a ridicat deja un gard cu o lungime de 132 de kilometri in nordul tarii. Unele parti din Germania urmeaza acelasi exemplu insa avand in vedere lungimea frontierelor Germaniei, securizarea lor in totalitate pare imposibila.



Poti fi interesat si de