Germania interzice subcontractarea in abatoarele sale

Germania interzice subcontractarea in abatoarele sale


Germania va interzice acordurile de subcontractare pentru salariatii care lucreaza in abatoare, aceasta fiind principala masura dintr-o lege destinata sa imbunatateasca conditiile de munca din aceste facilitati unde au fost identificate mai multe focare de Covid-19, transmite AFP.

“Vom pune capat acordurilor de subcontractare in industria de prelucrare a carnii incepand cu data de 1 ianuarie 2021”, a declarat ministrul german al Muncii, Hubertus Heil.

 

Aceasta interdictie va pune capat unei practici foarte raspandite in abatoarele germane, care se bazeaza in mare parte pe mana de lucru venita din Europa de Est, care este angajata de companii din tarile din Est dar ulterior este “detasata” in Germania via “contracte de prestari servicii”. “Acest sistem organizeaza iresponsabilitatea”, apreciaza Hubertus Heil. Gratie acestui sistem, companiile germane au foarte putine obligatii sociale sau sanitare fata de mana de lucru pe care, oficial, nu a angajat-o.

 

Potrivit datelor furnizate de Guvernul german, din cele aproximativ 200.000 de persoane care lucreaza in industria prelucrarii carnii din Germania, intre “50% si 80%” sunt in prezent angajate pe baza acestui tip de contracte de prestari de servicii. Interzicerea subcontratarii va fi extinsa si la atelierele care proceseaza carnea.

 

Propus in luna mai a acestui an, proiectul privind interzicerea subcontractarii a provocat tensiuni in coalitia guvernamentala din Germania, intre social-democratii de la SPD, care au stat la originea proiectului, si crestin-democratii de la CDU, care se tem ca va fi afectata competitivitatea sectorului, bazata pe costuri de productie foarte reduse.

 

Proiectul de lege prevede de asemenea interzicerea contractelor de munca temporare in abatoare. In plus, vor fi impuse si noi obligatii in materie de locuri de cazare pentru muncitori precum si controale mai frecvente din partea autoritatilor.

 

In luna iunie a acestui an, peste 1.500 de lucratori ai abatorului companiei Toennies din districtul Guetersloh au fost infectati cu noul coronavirus, multi dintre ei fiind romani. Acest focar a fortat izolarea a circa 670.000 de persoane in respectiva zona. Descoperirea focarului de coronavirus la acest abator a declansat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentara din Germania precum si cu privire la dependenta de mana de lucru a muncitorilor emigranti, in special din Romania.



Poti fi interesat si de