Fost sef al ANSVSA: Este normal sa existe reguli de crestere a porcului in Romania

Fost sef al ANSVSA: Este normal sa existe reguli de crestere a porcului in Romania


Toata lumea ar trebui sa inteleaga ca, asa cum exista reguli de circulatie si reguli de convietuire intr-o comunitate, asa ar trebui sa existe si reguli de crestere a porcului in Romania, iar din punct de vedere al dimensionarii, cinci porci este un numar suficient pentru o gospodarie de subzistenta, sustine Vladimir Manastireanu, consultant politici publice si fost presedinte al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"Cinci porci este, din punctul nostru de vedere, si al ANSVSA si al MADR - prin ordinul de dimensionare - un numar suficient pentru o gospodarie de subzistenta. Daca noi sustinem cresterea porcului in IGP-uri asa cum este acum, fara niciun ordin de biosecuritate, fara nicio regula care trebuie respectata, cei care sunt responsabili fata de comunitate vor respecta anumite reguli, dar ce se intampla daca maine toata industria de porc din Romania moare? De unde isi mai cumpara taranul roman porc de subzistenta? De nicaieri din Romania. Din import. De unde mai avem pe piata din Romania carne de porc? In niciun caz din Romania si in niciun caz din IGP-uri, ci din import. Or, daca noi ne dorim ca Romania sa devina un stat consumator de carne de porc, desi se stie ca industria prelucratoare importa si acum foarte multa carne, materie prima pentru preparate, atunci acea coexistenta intre industrial si IGP trebuie sa fie de bun simt, dar reglementata pentru toata lumea. Acesta este sensul ordinului de biosecuritate pe care industria si l-a dorit in parteneriat cu autoritatile. Trebuie sa inteleaga toata lumea ca, asa cum exista reguli de circulatie, reguli de convietuire intr-o comunitate, exista si reguli de cresterea porcului care nu vin decat sa se sustina reciproc, industrie cu IGP -uri", a declarat Vladimir Manastireanu, la un eveniment organizat de Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, avand ca tema proiectul de ordin care vizeaza conditiile de biosecuritate in exploatatiile de porcine.

 

El a precizat ca factorul principal de diseminare a pestei porcine africane in Romania l-a reprezentat si il reprezinta omul, desi in foarte multe judete se inregistreaza multe focare de pesta, dar si cazuri la porcul mistret.

 

"Omul este cel care aduce porcul mistret in cotet cu porcul domestic. Au fost cazuri in judete din tara unde, din dorinta de a obtine acei purcei mici vargati, s-a bagat mistretul vier in cotet cu scroafa domestica si astfel a aparut pesta porcina africana in acea zona", a spus Manastireanu.

 

Fostul sef al ANSVSA considera ca acest ordin care reglementeaza conditiile de biosecuritate in exploatatiile de porcine va aduce increderea Comisiei Europene si a statelor membre in capacitatea Romaniei de a reduce extinderea pestei porcine africane, insa nu va interzice cresterea porcului in mod traditional, respectiv in gospodariile populatiei.

 

"Un alt aspect legat de miscarea omului este comertul ilegal cu porci, acei samsari. Se stie foarte bine de cazul samsarului care a imprastiat pesta din Bihor pana in Caras-Severin, colectand porci de la gospodaria populatiei fara control si actiuni sanitar-veterinare si ducand boala in Arad, Timis si Caras-Severin. De ce se insista pe acest ordin de biosecuritate? Pentru ca increderea Comisiei Europene si a statelor membre in capacitatea de a reduce extinderea PPA in Romania este destul de scazuta la acest moment, tocmai datorita existentei in gospodariile populatiei. Nimeni nu spune, cum probabil gresit s-a inteles, ca Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania si tot ce inseamna industrie mare este impotriva traditionalului la noi in tara. Sub nicio forma. Insa trebuie sa se inteleaga ca acest traditional trebuie sa respecte anumite reguli care sunt obligatorii si care exista in orice stat care mai are aceasta traditie - ma refer la Bulgaria, Polonia, Ungaria, Letonia - insa 75% din porcii crescuti in IGP-uri se afla in Romania. Ceea ce a facut ANSVSA, impreuna cu industria, prin acest proces de transparenta decizionala este din punctul nostru de vedere un lucru care nu poate fi decat salutat", a explicat fostul sef al ANSVSA.

 

Potrivit sursei citate, ordinul privind biosecuritatea interzice reproductia in IGP-uri pentru ca se vrea limitarea comertului ilegal cu animale fie prin intermediul samsarilor, fie cel din online, pe site-urile de profil.

 

"Da. Se interzice reproductia in IGP-uri tocmai datorita faptului ca se vrea limitarea comertului ilegal cu animale prin acei samsari si, in acelasi timp, si comertul online cu animale. Sunt niste zone care scapa reglementarii si ele au fost aduse la cunostinta autoritatilor in mai multe randuri, inclusiv la intalnirile care au fost cu industria la nivelul MADR. Daca va uitati pe OLX, lajumate.ro si pe tot ce inseamna site de comercializare a tot ceea ce inseamna marfa in Romania, veti gasi porci de vanzare la greu. Cine-i reglementeaza, cine-i controleaza, cine se uita daca acei porci sunt sau nu sanatosi din punct de vedere clinic? Absolut nimeni. Se mai cere un lucru, care este obligatoriu prin lege: ca toti porcii dintr-o gospodarie sa fie identificati. Cum toata populatia Romaniei are buletin, asa toti porcii trebuie sa fie identificati, tocmai ca sa se stie cand au intrat in gospodarie, care este statusul lor de sanatate, cand sunt sacrificati pentru consumul propriu. Cinci porci este numarul maxim care exista in IGP-urile din tari din Europa", a subliniat Manastireanu.

 

ANSVSA a pus in dezbatere publica un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de buna practica in cresterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru cresterea suinelor in sistem gospodaresc (nonprofesional), dar si pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale si a celor industriale.

 

Propunerile au rolul de a identifica solutiile optime care sa permita crescatorilor de porci, atat din gospodaria populatiei (sistemul de crestere nonprofesional), cat si din fermele comerciale sa continue cresterea suinelor si sa diminueze la minimum pagubele economice cauzate de raspandirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei.

 

In urma consultarilor cu crescatorii, asociatiile de fermieri si asociatiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA si MADR) in care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate.

 

ANSVSA precizeaza ca identificarea unor solutii optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii institutiei, cresterea suinelor in gospodaria taraneasca (gospodaria populatiei) nu va fi interzisa, iar oamenii vor avea in continuare posibilitatea de a desfasura aceasta activitate traditionala.

 

"Asiguram toti cetatenii crescatori de porci - gospodaria populatiei, ferma de tip A, ferma comerciala - ca vor putea creste porci in Romania, cu respectarea masurilor de biosecuritate specific formei de organizare", preciza recent ANSVSA, intr-un comunicat.

 

Ultimele date centralizate de ANSVSA, la 3 martie 2020, arata ca numarul focarelor de pesta porcina africana era de 528, iar boala evolua in 237 de localitati din 25 de judete din Romania. Cinci focare de PPA sunt in exploatatii comerciale si doua focare in exploatatii de tip A. In 11 judete au fost diagnosticate doar cazuri la mistreti.



Poti fi interesat si de