Focar de pesta porcina africana in Odorheiu Secuiesc. 79 de porci vor fi ucisi

Focar de pesta porcina africana in Odorheiu Secuiesc. 79 de porci vor fi ucisi


Autoritatile sanitar veterinare din Harghita sunt in alerta dupa ce prezenta virusului pestei porcine africane a fost confirmata la o gospodarie din Odorheiu Secuiesc, fiind emisa decizia uciderii imediate a 79 din porci, din doua localitati, a informat Institutia Prefectului Harghita.

Potrivit sursei citate, prezenta virusului a fost confirmata de un laborator din Brasov, dupa ce mai multi porci s-au imbolnavit, motiv pentru care in cursul zilei de joi s-a intrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor al judetului Harghita, care a luat decizia uciderii imediate a 12 porci dintr-o gospodarie din Odorheiu Secuiesc si a 67 de porci dintr-o gospodarie din Feliceni.

 

Purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului, Adrian Panescu, a precizat ca un vier din Feliceni a fost dus la monta la Odorheiu Secuiesc si de aceea decizia de ucidere vizeaza animalele din cele doua gospodarii.

 

De asemenea, alte doua gospodarii din Lupeni si Odorheiu Secuiesc sunt tinute sub supravegehere stricta, dupa ce vierul a fost dus la monta si in exploatatiile respective, ancheta epidemiologica fiind in desfasurare.

 

"In vederea limitarii raspandirii virusului pestei porcine africane, membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor al judetului Harghita au considerat a fi necesara emiterea Deciziei de ucidere in caz de suspiciune de pesta porcina africana, pentru uciderea imediata a unui numar de 12 capete porcine dintr-o gospodarie din Odorheiu Secuiesc si 67 capete porcine dintr-o gospodarie din localitatea Feliceni. De asemenea membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor al judetului Harghita au mai stabilit ca o exploatatie din Lupeni si o alta exploatatie din Odorheiu Secuiesc, care se presupune ca au venit in contact cu vierul dintr-o gospodarie din localitatea Feliceni, sa fie tinute sub stricta supraveghere sanitar - veterinara, iar in caz de imbolnaviri vor fi aplicate prevederile Planului de masuri", se arata in informarea Institutiei Prefectului.

 

Potrivit sursei citate, toate spatiile si cotetele in care au fost tinute animale bolnave sau suspecte de boala si obiectele de orice fel, care ar putea fi purtatoare de agenti patogeni, inclusiv vehiculele care au intrat in contact cu aceste animale, urmeaza sa fie curatate si dezinfectate, conform indicatiilor medicilor veterinari.

 

De asemenea, furajele care ar putea fi purtatori de agenti patogeni trebuie arse sau ambalate la un loc cu gunoiul, acesta putand fi supus unui proces de tartare, prin care se realizeaza anihilarea virusului.

 

In planul de masuri se mai arata ca, la nivel local, este interzisa circulatia si transportul porcilor sau a furajelor si se monitoreaza toate efectivele de animale din zona de siguranta stabilita de catre medicii veterinari.

 

Sursa citata a mai precizat ca, in situatia in care in gospodariile mentionate apar imbolnaviri, se va emite decizia de ucidere.

 

"Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor asigura punerea in aplicare a masurilor dispuse si efectueaza ancheta epidemiologica", a mai precizat Institutia Prefectului Harghita.

 

Acesta este primul caz de pesta porcina africana confirmat in gospodariile populatiei din Harghita, pana acum virusul fiind identificat doar la trei mistreti, care au fost gasiti morti sau au fost impuscati pe fonduri de vanatoare din apropierea comunelor Martinis, Mugeni si Sansimion.



Poti fi interesat si de