Focar de gripa aviara la o ferma de rate din Bulgaria. 5.800 de pasari vor fi sacrificate

Focar de gripa aviara la o ferma de rate din Bulgaria. 5.800 de pasari vor fi sacrificate


Autoritatile veterinare din Bulgaria au anuntat ca vor sacrifica peste 5.800 de rate dupa detectarea unui focar de gripa aviara la o ferma industriala din satul Zalti Bryag, in sudul tarii, transmite Reuters.

Este a cincea ferma afectata de gripa aviara in sudul Bulgariei, incepand din decembrie. Focarele de gripa aviara din Asia si Europa au un risc mai ridicat sa se raspandeasca la oameni din cauza numarului ridicat de variante, a avertizat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE).

 

Si Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea a anuntat miercuri a inregistrat un prim caz de gripa aviara in acest an si a informat populatia cu privire la masurile pe care trebuie sa le respecte pentru combaterea raspandirii virusului H5N1. Aparitia cazurilor de gripa aviara in Tulcea poate fi considerata normala de catre medicii veterinari, in contextul in care judetul se afla pe culoarul de migrare a pasarilor salbatice.

 

Luna trecuta, cercetatorii de la institutul german de sanatate animala Friedrich Loeffler Institute (FLI) au avertizat ca Europa se confrunta cu cea mai grava epidemie de gripa aviara din istorie.

 

"In prezent traversam cea mai grava epidemie de gripa aviara atat in Germania cat si in Europa", sustin cercetatorii de la FLI. Potrivit acestora, noi cazuri sunt detectate in fiecare zi si nu doar pasarile sunt afectate de virusul gripei aviare. "Nu se intrevede un sfarsit iar tarile afectate se intind din Finlanda si pana in Insulele Feroe, din Rusia si pana in Portugalia", potrivit cercetatorilor, care adauga ca au fost descoperite cazuri chiar si in Canada, India si estul Asiei.

 

Gripa aviara este o boala virala foarte contagioasa, care apare in principal la pasarile de curte si la pasarile de apa salbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicata sau scazuta (HPAI, respectiv LPAI) in functie de caracteristica moleculara a virusului si de capacitatea acestuia de a provoca boli si mortalitate la pui.

 

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.



Poti fi interesat si de