Focar de gripa aviara, descoperit intr-o exploatatie din judetul Giurgiu

Focar de gripa aviara, descoperit intr-o exploatatie din judetul Giurgiu


Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti a confirmat prezenta virusului gripei aviare, la pasarile dintr-o exploatatie comerciala din localitatea Branistea, comuna Oinacu, din judetul Giurgiu, ferma unde exista un efectiv de aproximativ 33.000 de gaini ouatoare, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"In data de 18.03.2022, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti a confirmat prezenta virusului gripei aviare, la pasarile dintr-o exploatatie comerciala din localitatea Branistea, comuna Oinacu din judetul Giurgiu. Ferma are un efectiv de aproximativ 33.000 de gaini ouatoare.

 

Imediat, la nivel local, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Giurgiu, care a adoptat Programul de Masuri pentru combaterea focarului de gripa aviara. Pentru a gestiona si monitoriza aplicarea masurilor in focar, la sedinta CLCB a participat si o delegatie din partea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) formata din presedintele dr. Alexandru Bociu, vicepresedintele dr. Danut Pale si directorii generali ai directiilor generale Sanatatea si Bunastarea Animalelor si Control Oficial", se precizeaza in comunicat.

 

Potrivit sursei citate, la nivelul exploatatiei vizate, au fost impuse restrictii de miscare a pasarilor, persoanelor, mijloacelor de transport si furajelor. In acest context, s-a dispus ca intregul efectiv de pasari sa fie eutanasiat, subprodusele rezultate, impreuna cu ouale, sa fie retinute oficial, resturile de furaje, iar cu asternutul si cu tot ce a putut constitui o sursa de infectie, sa fie distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel incat sa se evite orice risc de raspandire a virusului.

 

Ulterior, intreaga suprafata a exploatatiei va fi dezinfectata. De asemenea, in jurul focarului s-au delimitat o zona de protectie pe o raza de 3 km si o zona de supraveghere pe 10 km.

 

"In aceste zone restrictiile vor fi mentinute minimum 30 de zile. Toate aceste masuri sunt monitorizate de inspectori ai ANSVSA alaturi de reprezentanti ai serviciilor veterinare teritoriale, pentru a evita propagarea virusului", noteaza ANSVSA.

 

Reprezentantii Autoritatii reamintesc crescatorilor de pasari masurile care trebuie respectate pentru a preveni aparitia si raspandirea viusului gripei aviare, respectiv: pasarile domestice trebuie tinute separat si in adaposturi acoperite, fara acces la lacuri si balti; furajele trebuie tinute in spatii inchise acoperite si in timpul depozitarii trebuie asigurat sa nu aiba acces alte specii de animale; asternutul trebuie sa fie depozitat in spatii inchise acoperite sau acoperite sa nu aiba contact cu pasarile salbatice; obligativitatea de a anunta imediat medicul veterinar din localitate in caz de imbolnavire sau mortalitate la pasari.

 

Totodata, ANSVSA solicita sprijinul fermierilor din industria avicola si cetatenilor in aplicarea masurilor de biosecuritate, anuntarea imediata a serviciilor veterinare despre mortalitatile la pasari si respectarea tuturor masurilor dispuse de catre autoritati pentru a impiedica raspandirea acestei boli pe teritoriul Romaniei.

 

In acelasi timp, institutia mentioneaza faptul ca, pentru asigurarea sanatatii publice, toate efectivele de pasari sunt supuse programelor nationale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviara, astfel incat pe piata din Romania sa ajunga produse si subproduse obtinute doar de la animale si pasari sanatoase.



Poti fi interesat si de