Florin Barbu, despre inchiderea marilor magazine in weekend: Romanii pot decide

Florin Barbu, despre inchiderea marilor magazine in weekend: Romanii pot decide


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat luni, in legatura cu inchiderea magazinelor mari in weekend, ca romanii nu pot fi obligati sa mearga la cumparaturi la orele indicate de stat, mentionand ca se incearca sa se faca un studiu "pe anumite focusuri de oameni" si, in functie de rezultat, se va lua decizia care se impune in coalitia de guvernare.

"Discutia am avut-o la Guvern cu micii retaileri. Dansii au cerut inclusiv inchiderea magazinelor de cartier. Din punctul meu de vedere, cred ca nu putem obliga romanii sa mearga la orele pe care le indicam noi, ca si stat roman. Sunt convins ca foarte multi romani, in timpul saptamanii, au o activitate intensa la locurile de munca si cred ca sambata si duminica era pentru dansii o recreere foarte mare, astfel incat sa poata sa isi faca necesarul de alimente pentru o saptamana", a afirmat Barbu, la Parlament, intrebat in legatura cu inchiderea marilor magazinelor in weekend.

 

Intrebat daca situatia va fi transata in aceasta saptamana, ministrul a raspuns: "O sa avem o discutie, in continuare, cu micii retaileri".

 

"Eu as fi de acord inclusiv sa fie intrebati romanii despre acest lucru. Este foarte important, pentru ca nu putem lua o decizie in coalitie pe acest aspect. Cred ca romanii pot decide acest lucru si, bineinteles, incercam sa facem un studiu in acest sens. Vor fi probabil facute, probabil pe anumite focusuri de oameni si bineinteles, in functie de ce va iesi din acest studiu, luam decizia care se impune in coalitia de guvernare", a spus Florin Barbu.

 

Pe de alta parte, intrebat daca va plafona pretul tuturor alimentelor, nu numai pe cele de la produsele de baza, ministrul a spus ca o sa aiba o discutie cu procesatorii si retailerii.

 

"O sa avem o discutie atat cu procesatorii, cat si cu retailerii. Bineinteles ca noi ne dorim foarte mult sa avem preturi la produsele romanesti care sunt realizate de catre procesatorii romani, sa fie la preturi corecte pe rafturi. Nu ne dorim adaosuri comerciale mai mari la produsele romanesti, decat la cele care vin din import", a precizat Barbu.

 

Saptamana trecuta, premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca a dat in calcul propunerea privind eventuala inchidere a supermarketurilor in weekend, pentru a vedea care este impactul unei astfel de propuneri, dar a adaugat ca o decizie in acest sens "nu este usoara".

 

"Am dat in discutie, la Tehnicul Guvernului, sa vedem in primul rand impactul. Nu e o decizie usoara. Acum trebuie sa fim corecti ca nu exista evaziune la supermarketuri, in primul rand. In al doilea rand, nu stim daca acoperim nevoia cetatenilor, daca inchidem supermarketurile. Nu era vorba numai de supermarketuri, era vorba de toate magazinele alimentare. Si atunci romanilor li s-a spus sa-si faca aprovizionarea pana sambata la pranz. Eu nu pot sa le spun romanilor cand sa se duca la magazin sa isi cumpere alimente, totusi e decizia dumneavoastra, a mea, a fiecaruia dintre noi, dar am dat-o in calcul sa vedem totusi impactul. Nu e o decizie usoara, dar, daca avem un sistem alternativ viabil, atunci se poate ajunge la o astfel de decizie", a declarat Marcel Ciolacu.



Poti fi interesat si de