Firmele romanesti vor avea mai putine bariere comerciale cu Israel de la 1 ianuarie 2025

Firmele romanesti vor avea mai putine bariere comerciale cu Israel de la 1 ianuarie 2025


Firmele romanesti vor putea exporta produse agroalimentare in Israel, dupa ce vor fi indepartate barierele in calea comertului, reprezentate de conformarea la standardele israeliene, a anuntat ministrul Antreprenoriatului, Economiei si Turismului, Stefan-Radu Oprea, pe propria pagina de socializare.

Acesta s-a aflat intr-o vizita de lucru in Statul Israel, alaturi de premierul Marcel Ciolacu.

 

'Impreuna cu Nir Barkat, ministrul economiei si industriei (din Israel, n.r.), am stabilit modalitati precise prin care putem creste rapid nivelul schimburilor comerciale. Am identificat doua directii prioritare: industria de aparare si produsele agroalimentare, in cazul industriei de aparare existand interes din partea companiilor din Israel sa investeasca si sa transfere tehnologie in Romania, iar in cel al produselor agroalimentare existand interesul de a importa in Israel. Vestea buna pentru companiile romanesti care doresc sa exporte in Israel este ca vor fi indepartate barierele in calea comertului reprezentate de conformarea la standardele israeliene. Orice produs fabricat in Uniunea Europeana va putea fi comercializat in Israel', a mentionat Oprea pe Facebook.

 

Potrivit oficialului, in afara celor doua domenii prioritare unde vor fi organizate misiuni economice, prin care companiile din Israel vor vizita Romania in perioada septembrie - noiembrie, au fost identificate si alte sectoare cu potential rapid de crestere, cum ar fi: IT/Cybersecurity, turism, dar si comunicatii si tehnologia informatiilor, cu un accent pe colaborarea intre Start-up-urile in tehnologie, inclusiv in cercetare-dezvoltare de produse noi.

 

Datele oficiale arata ca, in anul 2023, valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Israel a fost de 953,73 milioane de dolari, din care Romania a exportat produse in valoare de 776,93 milioane de dolari si a importat in suma de 176,80 milioane de dolari.



Poti fi interesat si de