Fiecare roman arunca 129 de kilograme de mancare pe an

Fiecare roman arunca 129 de kilograme de mancare pe an


Fiecare roman arunca pe an 129 de kilograme de mancare, in medie, iar tinta Guvernului este sa reduca aceasta cantitate la jumatate pana in 2030, a declarat, marti, Cornel Hanganu, consilier in cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei din cadrul Guvernului Romaniei.

El a participat la conferinta cu tema “Stop deseurilor si risipei alimentare! Pentru oameni! Pentru planeta!”, organizata de Ministerul Agriculturii si InfoCons, cu ocazia zilei internationale de constientizare asupra risipei alimentare”.

 

“Un roman arunca 129 de kilograme de mancare pe an, in medie, insemnand mancare gatita, fructe, legume, produse de panificatie, lactate, carne. Avem pentru anul 2030 drept tinta injumatatirea pe cap de locuitor a risipei alimentare”, a spus Hanganu.

 

Potrivit acestuia, risipa alimentara se produce pentru ca estimam gresit cantitatile atunci cand facem cumparaturi, nu depozitam corect alimentele, dar si pentru ca nu suntem atenti la termenul de valabilitate.­­­­

 

“12% din mancarea cumparata ajunge la cos, insa stam bine, pentru ca media UE este aproape dubla. Cu cat familia este mai mare, cu atat se arunca mai multa mancare la cos. Un fenomen ingrijorator este ca avem, pe de o parte, subnutritie si risipa alimentara, dar pe de alta parte 15% din populatia Romaniei este obeza, ceea ce inseamna ca educatia alimentara are carente, oamenii nu se preocupa de calitatea si de cantitatea mancarii”, a adaugat Hanganu.

 

La randul sau, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a aratat ca, pentru a diminua risipa alimentara, cea mai importanta este educarea consumatorului in familie si in sistemul educational, dar si reglementarile si activitatea institutiilor care au atributii in acest sens.

 

“Ma bazez foarte mult pe implicarea autoritatilor, a institutelor de cercetare, a mediului academic si a partenerilor interesati de acest fenomen. Noi, la Ministerul Agriculturii, care ar trebui sa ne precupam in primul rand de securitatea alimentara si de suficienta hranei, contribuim la acest subiect. Noi vom incerca sa tragem un semnal de alarma, sa facem o agricultura sustenabila, durabila, sa educam consumatorul in directia prevenirii risipei alimentare si in directia consumului de produse proaspete si sanatoase”, a spus Oros.

 

Totodata, risipa de resurse inseamna si un factor ridicat de poluare, a completat el.

 

“Trebuie sa consume produse locale, proaspete, romanesti, asa cum reusi sa ajungem la acel echilibru unde presiunea pe productii foarte mari, unde agricultura este mai putin durabila, acolo unde s-a facut exces s-a demonstrat ca lucrurile nu sunt foarte bune. Acum avem ocazia sa ne oprim sa nu mergem pe drumurile gresite pe care au mers unele tari care acum prin aceste strategii vor sa corecteze acele greseli. Putem prin educatie sa ajungem la echilibru intre veniturile decente ale celor din agricultura si, pe de alta parte, consumatorul sa aiba acces la o hrana sanatoasa, de calitate. Sigur ca pentru o hrana sanatoasa pretul este mai mare, dar este de preferat sa cheltuim putin mai mult pentru o hrana sanatoasa”, a precizat ministrul.

 

Incepand din acest an, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat data de 29 septembrie “Ziua Internationala de constientizare asupra risipei alimentare”.

 

Cu ocazia evenimentului a fost lansata campania de informare, educare si constientizare “Si tu poti proteja planeta! impreuna dam startul la reducerea risipei de alimente!”.

 

Aceasta campanie este structurata in doua etape, respectiv campania de diseminare a materialelor informativ educative realizate in parteneriat cu InfoCons la nivelul autoritatilor publice centrale si locale, al carei grup tinta il reprezinta publicul larg-consumatorii, in calitatea lor de cetateni.

 

A doua etapa este campania de informare si educare a consumatorilor din unitatile de invatamant preuniversitar privind prevenirea si diminuarea risipei de alimente “Si tu poti proteja planeta! impreuna dam startul la reducerea risipei de alimente”, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, in conformitate cu Protocolul incheiat de Ministerul Agriculturii cu aceasta institutie.



Poti fi interesat si de