Fermierii trebuie sa depuna pana la 1 februarie documentele pentru ajutoarele din sectoarele suin si avicol

Fermierii trebuie sa depuna pana la 1 februarie documentele pentru ajutoarele din sectoarele suin si avicol


Beneficiarii ajutoarelor exceptionale acordate producatorilor agricoli, crescatori din sectoarele suin si avicol, care nu au accesat Masura 14 – Bunastarea animalelor, au obligatia ca, pana la data de 1 februarie, sa depuna documentele care fac dovada mentinerii activitatii pana la data de 31 decembrie 2022, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

"Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) reaminteste ca, pana la data de 1 februarie 2023, beneficiarii ajutoarelor acordate in baza HG nr. 1053/2022 privind acordarea unor ajutoare exceptionale producatorilor agricoli, crescatori din sectoarele suin si avicol, care nu au accesat Masura 14 - Bunastarea animalelor, au obligatia depunerii documentelor care fac dovada mentinerii activitatii pana la data de 31 decembrie 2022, in conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. c si alin. (2) lit. c", se mentioneaza in comunicat.

 

Conform sursei citate, fermierii care au accesat Masura 14 - Bunastarea animalelor nu mai depun documentele justificative prevazute de HG nr 1053/2022 daca au depus decont justificativ pentru trimestrul III si/sau trimestrul IV sau documente de forta majora.

 

"Documentele justificative pentru perioada 1 august - 31 decembrie 2022 sunt miscarea cumulata a efectivelor de suine, respectiv fisa urmaririi activitatii la pasari, inclusiv situatia incubatiei, dupa caz, insusita prin semnatura de conducatorul unitatii, cu exceptia celor care se afla in una dintre urmatoarele situatii: faliment, lichidare, forta majora sau detin exploatatii supuse restrictiilor sanitare veterinare privind miscarea animalelor cauzate de bolile prevazute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor si de modificare si de abrogare a anumitor acte din domeniul sanatatii animalelor (Legea privind sanatatea animala) si se depun la Centrele judetene ale APIA, respectiv al municipiului Bucuresti unde s-au depus cererile de solicitare", se mai precizeaza in comunicat.

 

APIA precizeaza ca, in cazul in care se constata nerespectarea conditiei mai sus prevazute, beneficiarii schemei sunt obligati la restituirea contravalorii ajutorului exceptional.

 

Potrivit sursei citate, recuperarea sumelor prevazute se realizeaza potrivit prevederilor OUG nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr 142/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.



Poti fi interesat si de