Fermierii din Constanta au scos la vanzare 50.000 de miei pentru Paste
Joi, 16 Aprilie 2020
Joi, 16 Aprilie 2020
Potrivit acestuia, primele efective de miei au fost vandute deja in luna martie catre fermele de ingrasare, iar acum sunt oferite pe piata, pentru sarbatorile pascale, animalele fatate mai tarziu, in luna februarie.
“Noi, in cadrul ACOD, avem in total circa 250.000 de capete de ovine din rase de lapte si carne, in 400 de ferme specializate, si anul acesta crescatorii au scos la vanzare cam 180.000 de capete de miei, dintre care cea mai mare parte a fost achizitionata, in urma cu mai bine de o luna, de catre fermele de ingrasare, iar restul mieilor, aproximativ 50.000, sunt vanduti acum, in ajunul Pastelui, in magazine si piete, cu preturi intre 22 si 25 de lei”, a spus Iancu Polifronie.
Mieii din rasa karakul reprezinta principala atractie pentru gospodinele care pregatesc masa pentru Paste, sustine directorul Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Popauti din judetul Botosani, Ionica Nechifor.
El afirma ca, in aceasta perioada, carnea de miel, la modul general, si cea din rasa karakul, in mod special, au o cautare foarte mare pe piata locala si nationala. Din acest motiv, o mare parte dintre mieii produsi la statiunea de la Popauti sunt valorificati pentru masa de sarbatori.
“In mod categoric, mielul din zona noastra si in special din rasa karakul de Botosani are unele proprietati aparte fata de celelalte rase existente si, intr-adevar, este o delicatesa, mai ales pentru sarbatorile Sfintelui Paste. De aceea, si zona araba prefera intotdeauna oaia karakul sau, cum spun ei, oaia cu coada grasa. Gustul este unul aparte, iar oaia karakul iti permite sa prepari carnea in grasime proprie. Friptura de carne de miel este facuta in grasime proprie, nu prin folosirea de uleiuri sau altceva”, a afirmat Nechifor.
De altfel, acesta a sustinut ca intentioneaza sa infiinteze la Popauti un centru autorizat pentru sacrificarea atat a mieilor, cat si a ovinelor, astfel incat populatia sa poata achizitiona carne in mod obisnuit.
Totodata, directorul de la Statiunea Popauti a afirmat ca, pe langa lotul de miei pentru carne, unitatea de cercetare produce anual unul de miei pentru prasila, dar si unul de miei pentru cercetare.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...