Fermierii au depus la APIA peste 70.000 de cereri unice in numai o saptamana

Fermierii au depus la APIA peste 70.000 de cereri unice in numai o saptamana


Fermierii romani au depus pana in prezent 70.960 de cereri unice de plata pentru o suprafata de 227.989 hectare, in cadrul Campaniei aferente anului 2020, a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Campania a demarat in data de 2 martie, iar ultima zi de depunere va fi 15 mai 2020.

 

Potrivit sursei citate, fermierii vor depune in perioada mentionata o singura Cerere Unica de Plata, chiar daca utilizeaza suprafete de teren in diferite localitati sau judete. In cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 de hectare de teren agricol cererea se depune la Centrele judetene APIA, iar la Centrele locale in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol.

 

“Depunerea Cererilor Unice de Plata in cadrul Campaniei 2020 se va incheia la data de 15 mai 2020, in conformitate cu prevederile OMADR nr.69/2019, iar cei care nu se prezinta pana la acest termen nu vor beneficia de sprijinul financiar acordat de APIA. Fermierii sunt rugati pe aceasta cale sa se prezinte la data si ora la care sunt programati conform invitatiei primite pentru a se putea utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererilor in Campania 2020”, se arata in comunicatul agentiei de plati.

 

In acest an, completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic, folosind aplicatia IPA-Online, iar finalizarea si inchiderea cererii unice de plata se va face in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea solicitarii, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic. Acelasi principiu se aplica si pentru fermierii si crescatorii de animale, care vor completa Cererea unica de plata - declaratie sector zootehnic, impreuna cu functionarul APIA, in aplicatia dedicata sectorului zootehnic.

 

Sprijinul financiar este finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

 

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a anuntat, saptamana trecuta, la o zi dupa inceperea campaniei de depunere, ca fermierii vor fi ajutati sa completeze cererile unice de plata, avand in vedere ca sunt “foarte complexe si greu de completat”.

 

“Beneficiarii APIA sunt foarte numerosi, iar acele cereri sunt foarte complexe si greu de completat, de aceea ei sunt programati si anuntati prin scrisori. Zilnic sunt programari facute de catre centrele APIA si fermierii sunt asteptati si ajutati sa isi completeze acele cereri. Ieri (luni, 2 martie - n. r.), de exemplu, au fost programati 8.262 de fermieri si s-au prezentat 6.582 pentru a-si completa cererile pentru o suprafata de 18.000 de hectare. Cei din conducerea APIA au facut si o campanie de promovare pentru depunerea de cereri, care s-a terminat saptamana trecuta, deoarece din 2 martie si pana in 15 mai se desfasoara activitatea de depunere a cererilor. Fermierii sunt ajutati, s-au facut si mobilizari de personal acolo unde s-a constatat ca numarul de cereri va fi mai mare, mai ales in centrele locale ale APIA, ca sa poate fi preluate toate cererile. Avem o monitorizare zilnica si chiar din ora in ora de la conducerea APIA”, a precizat Adrian Oros, in comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului.

 

Anul trecut, peste 846.600 cereri unice de plata, pentru o suprafata totala de 9,7 milioane de hectare, au fost depuse la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura pana la data limita cand s-a incheiat campania de primire a cererilor.



Poti fi interesat si de