FAO: Preturile mondiale la alimente au urcat in octombrie, pentru prima data in ultimele cinci luni

FAO: Preturile mondiale la alimente au urcat in octombrie, pentru prima data in ultimele cinci luni


Indicele global al preturilor produselor alimentare a urcat in octombrie, pentru prima data in ultimele cinci luni, in urma cresterii cotatiilor la zahar si cereale, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In octombrie, acest indice a avut o valoare de 172,7 puncte, in crestere cu 1,7% fata de luna precedenta.

 

Pretul la zahar a urcat cu 5,8% comparativ cu septembrie, pe fondul perspectivelor privind reducerea livrarilor in acest sezon. De asemenea, pretul la cereale a crescut cu 4,2%, in timp ce pretululeiurilor vegetale a urcat cu 0,5% in octombrie, atingand cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni, in timp ce carnea s-a scumpit cu 0,9%. In schimb, a scazut pretul lactatelor cu 0,7% luna trecuta.

 

In paralel, FAO si-a inrautatit joi estimarile privind productia mondiala de cereale in 2019 cu aproximativ doua milioane tone, pana la 2,704 miliarde tone, dar inca in crestere cu 1,8% fata de nivelul din 2018.

 

Productia globala de grau ar urma sa ajunga la 765 milioane de tone, in scadere cu aproape un milion de tone fata de precedenta prognoza, dar in crestere cu 4,5% fata de 2018.

 

"Cele mai recente previziuni vin, in principal, in urma reducerii perspectivelor privind productia globala de orez si grau, care nu compenseaza estimarile privind majorarea productiei de porumb", a subliniat organizatia internationala.Poti fi interesat si de