FAO: Preturile mondiale la alimente au scazut in martie, ca efect al pandemiei de coronavirus

FAO: Preturile mondiale la alimente au scazut in martie, ca efect al pandemiei de coronavirus


Indicele global al preturilor la produsele alimentare a scazut semnificativ in martie, din cauza reducerii cererii, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (Covid-19) si a declinului pretului la titei, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In martie, acest indice a scazut cu 4,3%, comparativ cu februarie, pana la un nivel de 172,2 puncte.

 

“Declinul preturilor este determinat in special de cerere, nu de furnizare, iar cererea este influentata de deteriorarea semnificativa a perspectivelor economice”, a afirmat economistul FAO Abdolreza Abbassian.

 

Cel mai semnificativ declin in martie l-a inregistrat pretul la zahar - 19,1% - comparativ cu luna precedenta, in urma reducerii consumului si a cererii mai reduse din partea producatorilor de alcool etilic, in urma recentului declin al pretului la titei, precizeaza FAO.

 

Pretul uleiurilor vegetale a scazut cu 12%, in urma declinului preturilor la uleiul de palmier, pe fondul incertitudinilor privind impactul pandemiei asupra pietelor. Si pretul produselor lactate a scazut cu 3% iar cel al carnii cu 0,6%, in urma reducerii cererii. La cereale, preturile au inregistrat un recul de 1,9%, in timp ce pretul orezului a sfidat tendintele, crescand pentru a treia luna consecutiv, pe fondul informatiilor ca Vietnamul ar putea interzice exportul. FAO a precizat ca Vietnamul a dezmintit aceste informatii.

 

In paralel, FAO a imbunatatit estimarile privind productia de cereale in 2019, la aproximativ 2,721 miliarde tone, cu 2,4% mai mult decat productia inregistrata in 2018. De asemenea, FAO se asteapta in acest al la o productie de grau de 763 milioane de tone, aproape neschimbata fata de nivelul record inregistrat in 2019.

 



Poti fi interesat si de