Evolutia pestei porcine in Romania, analizata in Consiliul Stiintific al ANSVSA

Evolutia pestei porcine in Romania, analizata in Consiliul Stiintific al ANSVSA


Evolutia pestei porcine africane in Romania si lupta impotriva antibiorezistentei au fost principalele subiecte analizate in sedinta Consiliului Stiintific al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), convocata de seful institutiei, Robert Viorel Chioveanu.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, in ceea ce priveste combaterea pestei porcine africane, participantii au apreciat ca este necesara imbunatatirea comunicarii intre medicii veterinari si crescatorii de animale, un control mult mai strict al circulatiei animalelor, al identificarii si actualizarii permanente a bazei de date privind animalele, concomitent cu implicarea altor structuri nationale de control responsabile.

 

"Este necesara elaborarea unui plan de combatere si control a pestei porcine africane. Nu vreau sa ii spun de eradicare, pentru ca este un termen putin mai greu si mai pretentios. Nu mai putem vorbi de preventie in momentul de fata. Este evident ca trebuie sa avem o noua strategie. Nu este posibil ca numai ANSVSA singura sa lupte cu acest virus. Daca nu putem sa ne asezam la o masa toti cei implicati - fermieri, industrie, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului si Ministerul de Interne - si sa ne asumam implementarea acestui plan, nu putem sa reusim sa combatem acest virus", a spus Chioveanu.

 

Lupta impotriva antibiorezistentei este un alt obiectiv asumat de presedintele ANSVSA ca o prioritate a mandatului sau si, in acest sens, acesta a afirmat ca isi va canaliza activitatea pentru intarirea legislatiei privind circulatia medicamentelor de uz veterinar, precum si pentru promovarea utilizarii rezonabile si responsabile a antimicrobienelor la animale.

 

In ceea ce priveste aceasta tema, membrii Consiliului si invitatii au sustinut o intarire a colaborarii si coordonarii intre sectorul veterinar si cel al medicinii umane precum si o atentie sporita in ceea ce priveste prescrierea si administrarea medicamentelor de uz veterinar.

 

Consiliul Stiintific este organizat si functioneaza ca structura fara personalitate juridica in cadrul ANSVSA si este format din 12 membri, personalitati recunoscute in domeniile de competent ale ANSVSA, din randul carora sunt numiti un presedinte si un vicepresedinte.

 

Consiliul Stiintific este constituit cu scopul de a sprijini activitatea presedintelui Autoritatii, in domeniile de competenta ale acesteia si are urmatoarele atributii: furnizeaza opinii stiintifice si cauta posibilitati de solutionare, la solicitarea Autoritatii, in domeniul sanitar-veterinar si al sigurantei alimentelor; analizeaza si propune modalitati de armonizare si adaptare a normelor stabilite prin directive, decizii si regulamente ale Uniunii Europene la situatia concreta existenta in Romania, in domeniile de competenta ale Autorititatii; studiaza si propune forme corespunzatoare de finalizare a unor proiecte de acte normative, interne si ale Uniunii Europene.

 

In urma dezbaterii unor probleme importante din domeniul sanitar - veterinar si al sigurantei alimentelor, la solicitarea Autoritatii, prezinta avize stiintifice.

 

La sedinta Consiliului Stiintific al ANSVSA au participat, in calitate de invitati ai presedintelui ANSVSA, Doina Danes (USAMV Bucuresti), Alexandru Rafila (presedinte al Societatii Romane de Microbiologie) si comisarul sef Aurel Dobre (reprezentant al IGPR).



Poti fi interesat si de