Europenii mananca mai putina carne, iar supraoferta se acumuleaza

Europenii mananca mai putina carne, iar supraoferta se acumuleaza


In timp ce SUA se confrunta cu probleme in aprovizionarea cu carne din cauza pandemiei de coronavirus care a impus inchiderea abatoarelor, Europa se confrunta cu un surplus de carne ca urmare a preocuparilor privind sanatatea si impactul asupra mediului, la care s-au adaugat inchiderea restaurantelor, anularea festivalurilor si meciurilor de fotbal, transmite Bloomberg.

Mesele in orase sunt cruciale pentru industria carnii, iar evenimente precum festivalul Oktoberfest si pietele de Craciun sunt responsabile pentru jumatate din cei aproape sapte milioane de carnati pe care angrosistul britanic The Sausage Man ii vinde in fiecare an.

 

Departamentul american al Agriculturii (USDA) estimeaza ca in acest an cererea de carne de porc in Uniunea Europeana va scadea cu 0,6% pana la 20,3 milioane tone, cea mai scazuta valoare din ultimii sapte ani, iar consumul de carne de vita si pasare va cobora la cel mai scazut nivel din ultimii ani.

 

“Speram si asteptam pentru o redeschidere in Europa astfel incat oamenii sa poata merge sa ia masa in oras. Vindem in continuare mai mult in retail.Dar asta nu a recuperat pierderile din sectorul de food-service”, a subliniat Jais Valeur, directorul general de la Danish Crown Group, cel mai mare procesator de carne din Europa.

 

Desi exista o cerere buna pentru carne tocata, care sa fie gatita acasa, vanzarile pe segmentul high-end sunt modeste. In special pentru carnea de vita, bucatile de calitate se acumuleaza in congelatoare, ceea ce inseamna ca supra-oferta ar putea dura si dupa ce carantina se va incheia.

 

“Aceasta situatie nu se va rezolva foarte rapid. Vedem semne ca are loc o scadere a consumului total de carne”, a spus Jais Valeur.

 

Pandemia de Covid-19 a lovit sectorul carnii intr-un moment in care unii consumatori mananca mai putina carne ca urmare a preocuparilor cu privire la contributia sectorului la despadurire si emisiile de CO2 iar dietele vegane devin din ce in ce mai populare. De exemplu, Germania, tara renumita pentru carnatii sai, a devenit un paradis al vegetarienilor, 63% dintre rezidenti fiind interesati sa reduca consumul de carne, potrivit USDA. In plus, Uniunea Europeana vrea sa promoveze consumul de insecte si alge ca alternative la proteinele din carne.

 

Argentina, un mare exportator mondial de carne de vita, a vazut cum livrarile de produse de calitate spre Europa au scazut din cauza ca restaurantele, unii din cei mai importanti clienti, au fost inchise. “Vanzarile spre Europa sunt practic paralizate. Exista doar livrari ocazionale”, spune Miguel Schiariti, presedintele Asociatiei producatorilor carne de vita din Argentina.

 

Preturile la carnea de porc in Europa, care au fost stimulate de cresterea exporturilor catre China, au inceput acum sa scada, astfel ca preturile la carcasa de porc in Franta si Germania sunt la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Lucrurile au devenit atat de rele incat UE a propus sa ajute la finantarea depozitarii produselor precum carnea de vita si miel pentru a ajuta piata.

 

In Olanda, cererea pentru vitei de lapte a scazut, spune Frans van Dongen, responsabil cu afacerile internationale la grupul olandez de carne COV. Carnea se indreapta in mod normal spre restaurantele selecte din Italia sau magazinele de kebab din Germania, care toate au suferit din cauza carantinei.

 

Federatia franceza de specialitati de carne FICT estimeaza ca veniturile membrilor sai au scazut cu 30% in medie de la inceputul pandemiei. Mai putini turisti care cumpara mezeluri frantuzesti ar putea sa reduca vanzarile chiar si dupa ridicarea interdictiilor, iar declinul economiei ar puteae reduce cheltuielile consumatorilor.

 

“Avem nevoie de mai mult timp pentru a reveni la situatia de dinaintea crizei”, spune presedintele FICT, Bernard Vallat.



Poti fi interesat si de