Europa cauta spatii frigorifice in care sa isi stocheze surplusul de alimente
Marti, 02 Iunie 2020
Marti, 02 Iunie 2020
Procesatorul belgian de cartofi congelati Agristo nu mai are unde sa isi depoziteze cartofii pai si din cauza ca propriile sale spatii frigorifice sunt pline, si nu mai gaseste spatii de inchiriat, compania a decis sa isi reduca productia cu aproximativ 20%, informeaza Bloomberg.
"Atunci cand nu mai poti depozita alimentele in spatii frigorifice pur si simplu trebuie sa opresti productia" a declarat directorul operational de la Agristo, Kristof Wallays.
Criza de spatii frigorifice este o noua dovada a modului in care criza coronavirusului perturba industria alimentara mondiala. De la lipsa carnii in magazinele din SUA si cresterea foametei in Africa, pana la utilizarea detinutilor ca muncitori in ferme, lanturile de aprovizionare sunt date peste cap in intreaga lume.
Fermierii, producatorii si retailerii din Europa spun ca este aproape imposibil sa gaseasca noi spatii frigorifice. Aceasta criza duce la reducerea productiei si ar putea insemna alterarea a mii de tone de produse alimentare care nu au unde sa mearga.
Exporturile au fost afectate si ele in conditiile in care cererea internationala a scazut iar blocarea porturilor din China a dus la o criza de containere frigorifice goale utilizate in transporturile maritime. Asta inseamna ca mancarea care trebuia sa fie transportata in intreaga lume sta blocata acasa in spatii frigorifice.
Lineage Logistics, cel mai mare furnizor mondial de spatii frigorifice, estimeaza ca peste 90% din facilitatile sale din Europa sunt deja pline. "Am ajuns intr-un punct critic" spune Mike McClendon, presedinte pentru operatiuni internationale a Lineage Logistics.
La orizont se intrevad unele semne de relaxare, pe masura ce guvernele elimina restrictiile si containerele frigorifice incep sa revina din China, potrivit Global Cold Chain Alliance. "Speram ca reluarea activitatii in economiile din Europa va duce la diminuarea stocurilor dar nimeni nu poate spune cum vor evolua lucrurile. Guvernele incep sa relaxeze restrictiile dar ce se va intampla daca vom avea un al doilea val de pandemie?", se intreaba directorul pentru Europa de la Global Cold Chain Alliance, Julie Hanson.
Intre timp producatorii au inceput sa caute alte solutii. De exemplu, organizatiile de fermieri au inceput sa ii incurajeze pe consumatorii sa faca gratare acasa in ideea ca astfel vor cumpara mai multa carne. "Nu putem sa punem la punct rapid noi spatii frigorifice, pur si simplu nu este fezabil.
Din punctul nostru de vedere cel mai bun lucru este sa incercam sa ii incurajam pe oameni sa manance carnea in loc sa o congeleze", spune Ellie Phipps, responsabil la Asociatia crescatorilor de ovine din Marea Britanie.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...