Este oficial: Medicii veterinari vor incasa 10.000 de lei

Este oficial: Medicii veterinari vor incasa 10.000 de lei


Guvernul a aprobat legislatia necesara acordarii sumei de 10.000 de lei medicilor veterinari de libera practica organizati in conditiile legii, imputerniciti pentru efectuarea actiunilor sanitare-veterinare publice.

Aceasta solutie legislativa este rezultatul consultarilor avute de premierul Ludovic Orban si conducerea ANSVSA cu reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari, forurilor asociative si patronatului medicilor veterinari.

 

Urgenta promovarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului a fost impusa de necesitatea asigurarii cadrului legal primar specific pentru contractarea activitatilor sanitare-veterinare publice, in contextul in care este imperativa protejarea sanatatii animalelor si siguranta alimentelor. Mentionam faptul ca, de la inceputul anului 2020 pana in prezent, s-a inregistrat un numar semnificativ de circumscriptii sanitare-veterinare vacante, ceea ce implica consecinte deosebit de grave pentru garantarea statusului de sanatate al animalelor si, implicit, sanatatii publice.

 

Se impune asigurarea asistentei medicale veterinare care, in lipsa, duce la pierderi economice, iar absenta supravegherii epidemiologice a animalelor determina pierderea statusului de sanatate al animalelor recunoscut pentru Romania.

 

De asemenea, modificarile si completarile legislative adoptate astazi de Guvern constituie un instrument util in contextul prevenirii si combaterii unor epizootii majore (pesta porcina africana, gripa aviara etc).

 

Avand in vedere faptul ca reglementarile introduse prin Legea nr. 236/2019 nu puteau fi implementate in totalitate, a fost necesara modificarea si completarea cadrului legislative primar, reprezentat de Ordonanta Guvernului nr. 42/2004, cu privire la tipul de contract care urmeaza a fi incheiat intre DSVSA judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si medicii veterinari de libera practica pentru realizarea activitatilor sanitare-veterinare publice si care trebuie sa respecte legislatia europeana, transpusa in legislatia nationala.

 

Prin modificarile adoptate la OG 42/2004, se preconizeaza asigurarea la nivel national a cadrului unitar al activitatilor sanitare-veterinar de interes general si se stabilesc conditiile specifice pentru atribuirea, derularea si incetarea contractelor care au ca obiect aceste activitati, precum si conditii specifice privind decontarea lor.

 

Prin urmare, modificarea prevederilor art. 15 din OG 42/2004 prin inlocuirea sintagmei „contract de concesiune pe o durata de 5 ani” cu sintagma „acord cadru de servicii pe 4 ani” permite punerea in concordanta cu Legea 98/2016 din domeniul achizitiilor publice.

 

De asemenea, s-a introdus, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, prevederea ca toti medicii veterinari de libera practica, organizati in conditiile legii, sa poata interveni, prin utilizarea de substante tranchilizante, in situatii de urgenta – atacuri ale ursilor, lupilor, altor animale - care pun in pericol viata si bunurile cetatenilor.

 

Pentru a fi pusa in aplicare noua prevedere legislativa va fi emis un ordin al presedintelui ANSVSA privind procedura de atribuire a acordurilor cadru de servicii.

 

Pentru anul 2020, sumele de care vor beneficia medicii veterinari vor fi asigurate prin bugetul ANSVSA.

 



Poti fi interesat si de