Economii prin intretinerea si proiectarea corecta a instalatiilor frigorifice (IV)

Economii prin intretinerea si proiectarea corecta a instalatiilor frigorifice (IV)


Eficientizarea instalatiilor de refrigerare este una dintre cele mai importante preocupari ale companiei Frigo Consult Tehnic AB, motiv pentru care specialistii acesteia au initiat o campanie de comunicare in cadrul revistei INDUSTRIA CARNII.RO menita sa aduca companiilor din industria carnii economii consistente de energie si implicit de bani. Editia aceasta vom prezenta cateva aspecte esentiale referitoare la proiectarea si intretinerea eficienta, cat si rolul determinant al specialistului in instalatii frigorifice.

- continuare din numarul 77 al revistei -

 

Recuperare de caldura

Recuperarea caldurii de la compresoare poate fi viabila daca exista o aplicatie potentiala aproape de sursa de caldura. Un schimbator de caldura cu placi care recupereaza caldura din uleiul compresorului poate incalzi apa pana la 90°C fara a afecta negativ performanta compresorului.

 

O intretinere regulata adecvata a instalatiei va economisi bani, asigurandu-va ca instalatia frigorifica functioneaza eficient, reducand costurile de service si facand intreruperile prin defectiuni mai putin probabile.

 

Intretinerea unitatilor industriale de refrigerare pe scara larga este, fara indoiala cea mai importanta cand vine vorba de fiabilitatea, performanta si eficienta acestora. Intretinerea preventiva este esentiala pentru a evita defectiunile si intreruperile in viitor si pentru a putea mentine echipamentul in functiune fiabil pentru anii urmatori; rezultand o rentabilitate generala sporita a investitiei. Verificarile periodice ale sistemelor pot ajuta la localizarea problemelor si la evitarea daunelor suplimentare; mici constrangeri intr-un sistem pot limita, de asemenea, eficienta sistemului general.

 

Aceste programe pot duce, de asemenea, la scaderea costurilor fortei de munca si la cresterea productivitatii pe termen lung.

 

Chillerele intretinute corespunzator, care functioneaza in mod fiabil, tind sa pastreze calitatea produselor, deoarece acestea sunt stocate corect, calitatea produsului este de o importanta extrema pentru afacerea dvs. Instalatiile ar trebui, de asemenea, sa ia in considerare implementarea unui plan de gestionare a energiei pentru a sustine si a imbunatati eficienta obtinuta prin programul de intretinere.

 

Economii potentiale

Economii de pana la 50% din costuri sunt posibile asigurandu-va ca instalatia dvs. frigorifica este bine operata si intretinuta. De asemenea, fiabilitatea imbunatatita va reduce sansele de opriri neplanificate sau de intrerupere a afacerii.

 

Colaborarea cu o firma specializata in intretinere este esentiala pentru realizarea acestor economii. De asemenea, este posibila reducerea costurilor de functionare cu pana la 15% prin repunerea in functiune a echipamentelor, in special a sistemelor cu mai multe compresoare, deci acest lucru ar trebui inclus in contractul de intretinere.

 

Va puteti reduce costurile cu energia cu 50% sau mai mult asigurandu-va ca instalatia dvs. frigorifica este bine operata si intretinuta.

 

Procedurile ar trebui sa includa cel putin:

- curatarea condensatorului si a vaporizatorului (luate in considerare conditiile locale de mediu atunci cand se specifica frecventa curatarii condensatorului racit cu aer);

- testarea scurgerilor; ‰ verificarea nivelului de ulei al compresorului;

- verificarea starii de izolatie si a etansarilor usilor/perdelelor de banda/ inchizatorilor de aer, acolo unde este necesar;

- verificarea decongelarii;

- verificarea functionarii dispozitivelor de siguranta si control.

 

Cand luam in considerare „Cele mai bune practici” pentru sistemele de refrigerare industriala, exista patru concepte interdependente care ar trebui luate in considerare pentru a optimiza performanta generala a sistemului si pentru a ajuta la luarea unor decizii de afaceri solide. Acestea sunt proiectarea sistemului, functionarea sistemului, intretinerea si punerea in functiune a constructiilor noi si a modernizarilor.

 

In cadrul fiecareia dintre aceste categorii, trebuie sa luam in considerare costurile ciclului de viata ale echipamentelor si eficienta energetica. Atunci cand operati si intretineti un sistem industrial de refrigerare pe scara larga bine conceput si construit si componentele acestuia, trebuie sa tineti cont de cateva lucruri.

 

Aceste „Cele mai bune practici” vor ajuta la mentinerea unui sistem care costa mai putin sa functioneze, sa mentina temperaturi constante, sa fie precise si fiabile; chiar si cu nevoi de productie variate.

 

Activitatile de intretinere trebuie sa fie realizate de un specialist Aceste activitati necesita cunostinte specializate si, ca atare, ar trebui sa fie intotdeauna efectuate de un profesionist cu experienta. In plus, este important sa apelati la un profesionist cu experienta in intretinerea echipamentelor frigorifice; intrucat fiecare echipament poate avea particularitati specifice de urmarit si numai un tehnician cu cunostinte despre echipament va fi constient de acestea. Un plan de intretinere va fi specializat in functie de instalatia dvs., de echipament, de obiectivele de eficienta energetica si multe altele.

 

 

Aceste elemente ar trebui sa fie printre primele luate in considerare la elaborarea unui plan de intretinere. Profesionistii de la AB Frigo Consult Tehnic va pot ajuta sa creati un program de intretinere special pentru facilitatile si echipamentele dvs. pentru a va indeplini obiectivele. Permiteti-ne sa va ajutam sa va atingeti obiectivele privind eficienta energetica, calitatea produselor si bugetul, cu un plan de intretinere pe termen lung pentru unitatea dvs. frigorifica industriala.

 

Contact: adrian.balaoi@ab-frigoconsult.ro

 

Articol scris de Frigo Consult Tehnic ABPoti fi interesat si de