Economii prin intretinerea si proiectarea corecta a instalatiilor frigorifice (I)

Economii prin intretinerea si proiectarea corecta a instalatiilor frigorifice (I)


Eficientizarea instalatiilor de refrigerare este una dintre cele mai importante preocupari ale companiei Frigo Consult Tehnic AB, motiv pentru care specialistii acesteia au initiat o campanie de comunicare in cadrul revistei INDUSTRIA CARNII.RO menita sa aduca companiilor din industria carnii economii consistente de energie si implicit de bani.

In editia 75 am prezentat cateva aspecte esentiale referitoare la proiectarea si intretinerea eficienta, cat si rolul determinant al specialistului in instalatii frigorifice.

 

Indiferent ca vorbim de o instalatie frigorifica sau masina cu care facem deplasari, trebuie sa urmam programul de intretinere recomandat de producator. Din pacate, sunt instalatii frigorifice care din cauza neintretinerii corecte se degradeaza si, in cel mai rau caz, cresc consumurile energetice. Costurile energiei reprezinta o cheltuiala semnificativa pentru societatile care opereaza sisteme industriale de refrigerare. In proiectele de constructii noi, se pot realiza economii semnificative de energie prin incorporarea tehnologiilor de eficienta energetica in proiectarea initiala, dar intretinerea corecta asigura nu doar o viata mai lunga instalatiei frigorifice sau climatizare, ci si un consum redus de energie.

 

Putem demonstra ca printr-un audit al unei instalatii frigorifice sau climatizare se pot identifica posibilitati de economie a energiei electrice de cel putin 5%. Pentru facilitatile extinse sau modernizate, asigurarea eficientei sistemelor frigorifice poate duce la economii semnificative de energie fara a compromite productivitatea. Sistemele eficiente de refrigerare sau climatizare, dezvoltate printr-o proiectare adecvata, utilizarea echipamentelor de eficienta premium si prin instalarea unor controale adecvate ale sistemului, precum si prin intretinere regulata, asigura o viata lunga si economii de energie.

 

1.Proiectarea eficienta din punct de vedere energetic a instalatiilor frigorifice

Refrigerarea este foarte importanta la scara nationala. Majoritatea sistemelor consuma mai multa energie decat este necesar, din cauza modului in care sunt proiectate, intretinute si operate. Eficienta poate duce la economii mari de costuri pentru utilizatori: sistemele costa, de obicei, de sase ori mai mult pentru a functiona pe parcursul vietii lor decat pentru a cumpara si, totusi, masuri simple pot reduce consumul de energie cu aproximativ 20%.

 

Economiile contribuie direct la profit. Un sistem eficient din punct de vedere energetic este, de obicei, unul mai fiabil, ceea ce aduce economii pe toata durata de viata, datorita unei reparatii mai reduse si a timpilor de nefunctionare. Mai multi utilizatori finali fac din costul pe viata o parte importanta a specificatiilor lor, iar acest lucru va continua sa creasca din ce in ce mai mult.

 

Proiectarea sistemelor eficiente ar trebui sa va ajute sa castigati credibilitate fata de clienti, deoarece un sistem eficient din punct de vedere energetic le va reduce costurile pe durata de viata. Adoptarea acestor principii va spori imaginea de mediu a companiei dumneavoastra si a industriei. Eficienta se refera la aplicarea cunostintelor actuale si a tehnologiei existente. Proiectarea eficienta din punct de vedere energetic nu este un lucru greu de realizat: se refera la aplicarea cunostintelor de baza din industria frigorifica.

 

Majoritatea fabricilor de alimente folosesc refrigerarea pentru a stoca produse si ingrediente brute. Refrigerarea poate folosi cantitati mari de energie. Adesea, turnurile de racire sunt utilizate in procesul de refrigerare, care foloseste si cantitati mari de apa. Prin urmare, utilizarea eficienta a refrigerarii poate duce la economii de apa, energie si costuri.

 

Scurgerile de agent frigorific reprezinta o problema importanta de sanatate si securitate a mediului si a muncii, care poate reduce si eficienta unui sistem frigorific. Scurgerile apar de obicei la imbinarile cu flanse, furtunurile flexibile si tevile deteriorate. Incarcarea redusa a agentului frigorific face ca compresorul sa functioneze mai greu, reducand efectul de racire. Utilizarea incarcarii corecte a frigiderului poate reduce costurile de racire cu 5-10%. Un studiu asupra a 74 de sisteme frigorifice a constatat o incarcare incorecta a agentului frigorific utilizat in peste 40 dintre ele.

 

2.Activitatile de intretinere trebuie sa fie realizate de un specialist

Aceste activitati necesita cunostinte specializate si, ca atare, ar trebui sa fie intotdeauna efectuate de un profesionist cu experienta. In plus, este important sa apelati la un profesionist cu experienta in intretinerea echipamentelor frigorifice; intrucat fiecare echipament poate avea particularitati specifice de urmarit si numai un tehnician cu cunostinte despre echipament va fi constient de acestea.

 

Un plan de intretinere va fi specializat in functie de instalatia dvs., de echipament, de obiectivele de eficienta energetica si multe altele. Exista mai multe verificari si sarcini simple pe care instalatorii sau personalul de productie le pot efectua in fiecare zi pentru a asigura buna functionare a echipamentului la cel mai bun nivel. Acestea includ activitati periodice de intretinere:

2.1. Reducerea pierderilor din echipamentul de racire

Pierderile din vaporizator pot fi reduse prin cresterea presiunii sau temperaturii vaporizatorului. O presiune / temperatura din vaporizator ridicata indica faptul ca sistemul extrage caldura din produs fara a cheltui prea multa energie. O crestere de 1°C a temperaturii din vaporizator creste eficienta compresorului pana la 2-4%.

2.2. Vaporizator dimensionat corect

Un vaporizator mic poate avea un cost de capital redus, dar poate necesita un compresor mai mare pentru a face fata sarcinii si astfel sa aiba costuri de operare mai mari.

 

– urmarea in numarul viitor al revistei –

 

Frigo Consult Tehnic AB este o companie pe deplin independenta si nu este afiliata nici contractantilor, nici furnizorilor de echipamente. Oferim solutii inovatoare specifice proiectului, care indeplinesc cerintele dumneavoastra individuale.

Contact: Adrian.balaoi@abtehnic.ro

 

Articol scris de Frigo Consult Tehnic ABPoti fi interesat si de