Ecologistii: Masurile de combatere a PPA provoaca un "dezastru ecologic"

Ecologistii: Masurile de combatere a PPA provoaca un "dezastru ecologic"


Se solicita retragerea ordinului MAP privind combaterea pestei porcine africane si revizuirea planului suplimentar

Asociatia Grupul Milvus, parte a Federatiei Coalitia Natura 2000, a solicitat retragerea Ordinului Ministerului Apelor si Padurilor, aflat in dezbatere publica, si a cerut revizuirea Planului Suplimentar de Masuri pentru Combaterea Pestei Porcine Africane in Romania, pe motiv ca implementarea acestora ar duce la un "dezastru ecologic".

 

"Organizatiile din Federatia Coalitiei Natura 2000 isi exprima maxima ingrijorare fata de planurile Ministerului Apelor si Padurilor de a combate pesta porcina africana (PPA) si dorim sa atragem atentia asupra dezastrului ecologic care ar deriva din implementarea masurilor propuse, care vin in contradictie cu Strategia UE cu privire la combaterea PPA, cu recomandarile si studiile stiintifice ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, si, nu in ultimul rand, cu Directivele Pasari si Habitate ale CE. (...) Orice alta masura extrema, cum ar fi recoltarea tuturor 'pradatorilor cu par si pene', este abuziva si trebuie condamnata, neavand nicio sustinere stiintifica, decat a intereselor anumitor grupuri organizate. Virusul PPA se transmite doar intre suine, prin contact direct intre indivizii bolnavi si cei sanatosi, respectiv prin contactul direct al mistretilor sau porcilor sanatosi cu parti ale cadavrelor animalelor infestate, tesuturi, sange etc", a aratat Grupul Milvus, intr-un comunicat de presa.

 

Potrivit ecologistilor de la Milvus, singurele animale care s-a demonstrat ca reprezinta un vector si un factor de risc pentru transmiterea virusului sunt anumite specii de capuse.

 

In acest sens, sustin ecologistii, rolul pradatorilor si in special al carnivorelor mari in eradicarea PPA este unul major prin functia lor sanitara si trebuie tinut cont de el in lupta impotriva virusului.

 

Din acest motiv, Grupul Milvus considera ca aprobarea Ordinului propus ar fi "o greseala imensa si un pas mare inapoi in eradicarea PPA, precum si o tragedie ecologica majora cu implicatii pe toate planurile, inclusiv la nivel socio-economic".

 

"Avand in vedere cele mentionate mai sus, solicitam retragerea Ordinului Ministerului Apelor si Padurilor aflat in dezbatere publica, precum si revizuirea Planului Suplimentar de Masuri pentru Combaterea Pestei Porcine Africane in Romania intocmit in baza dispozitiilor prim-ministrului Guvernului Romaniei, care prevede inclusiv masurile din Ordin. Solicitam aplicarea masurilor recomandate de CE prin Strategia UE cu privire la combaterea PPA", a mai aratat Grupul Milvus.



Poti fi interesat si de