EXTERN. Pesta porcina africana afecteaza masiv industria mondiala a carnii

EXTERN. Pesta porcina africana afecteaza masiv industria mondiala a carnii


Asa cum v-am obisnuit, facem, cu ajutorul colegilor de la EuroMeatNews, retrospectiva stirilor din industria carnii la nivel international. Am constatat ca si in aceasta saptamana informatiile din piata s-au conturat in jurul efectelor produse de focarele de pesta porcina africana care se inmultesc din nou, de la o zi la alta.

CE le cere statelor membre sa colaboreze pentru combaterea PPA. Republica Ceha, Belgia si sunt exemple demne de urmat, potrivit UECBV. Noi focare de pesta porcina africana si-au facut aparitia in tarile deja afectate de boala, pericolul ramanand constant pentru restul statelor membre.

 

Polonia anunta un focar de PPA intr-o ferma mare. Peste 1.300 de porci au fost sacrificati intr-o ferma din provincia Mazowieckie, resturile de animale fiind incinerate intr-o statie speciala. Fermierilor li s-a cerut sa respecte strict conditiile de biosecuritate.

 

Pretul carnii de porc continua sa creasca in Franta. Cererea mare de carne pe pietele asiatice, afectate de pesta porcina africana, a dus la o crestere cu 22% a pretului carnii de porc in Franta, ultimele 4 luni. Astfel, s-a ajuns la 26 de euro/cap.

 

Focar de pesta porcina africana in Bulgaria, la granita cu Romania. Autoritatile bulgare au raportat descoperirea unui focar de pesta porcina africana la o ferma de porci in apropiere de orasul Ruse, in nord-estul Bulgariei. 17.000 de porci au fost eutanasiati.

 

O achizitie importanta a Toennies este vehement contestata. Compania Toennies se afla in mijlocul unui nou scandal ai carui protagonisti sunt Clemens Toennies, directorul executiv al companiei, si nepotul sau Robert. Cel din urma contesta decizia de preluare a doua fabrici din Germania apartinand procesatorului elvetian de carne Bell.

 

Finlanda trece de la carnea de porc la cea de pasare. Finlandezii consuma 81 de kilograme de carne pe an, insa carnea rosie continua sa piarda teren pe aceasta piata. Consumul mediu de carne de porc este aici de 32,5 kg (-3%), potrivit datelor statistice inregistrate anul trecut. Carnea de vita a scazut la 19,3 kg, in timp carnea de pasare si-a sporit prezenta in meniurile finlandezilor, ajungand anul trecut la un consum mediu de 25,6 kg / persoana.

 

Zilnic, site-ul euromeatnews.com va prezinta cele mai noi informatii la nivel mondial din industria carnii si a sectoarelor conexe.



Poti fi interesat si de