EXTERN. Miscari importante pe piata exporturilor la nivel mondial

EXTERN. Miscari importante pe piata exporturilor la nivel mondial


In vreme ce China continua sa creasca volumul importului de carne de porc pentru a-si acoperi necesarul, Brazilia, cel mai mare exportator de carne de vita, se preconizeaza ca va livra si mai mult produs pe pietele externe. Acestea sunt doar doua dintre cele mai importante subiecte relatate de colegii de la EuroMeatNews.com, cu sprijinul carora am realizat analiza saptamanala cu care v-am obisnuit.

Exporturile de carne de vita din Brazilia vor creste in S2. In ciuda unei suspendari auto-impuse a exporturilor catre China, din cauza unui caz atipic de encefalopatie spongiforma bovina, tara sud-americana livreaza in continuare volume mai mari de carne de vita. Brazilia este cel mai mare exportator de carne de vita din lume. Volumele exportate este asteptat sa creasca in a doua jumatate a anului 2019 cu aproximativ 12%, potrivit unei analize a Meat and Livestock Australia.

 

China va continua sa creasca importul de carne de porc. Preturile carnii de porc continua sa creasca in China, pe masura ce devine tot mai mare dependenta de importuri. "Pana la mijlocul lunii iulie, pretul porcului in viu a crescut cu 20% fata de sfarsitul lunii mai si cu 47% fata de perioada similara anului trecut. Cresterea preturilor vine din reducerea dramatica a efectivelor ca urmare a pestei porcine africane. Rabobank estimeaza ca tara ar fi pierdut 40% din efectivul de porci.

 

Productia globala de carne va creste cu 13% in urmatorii 10 ani. Dezvoltarea pietelor din Asia, Africa Subsahariana, Orientul Mijlociu si Africa de Nord va duce la cresterea productiei de carne. Astfel, in urmatorii 10 ani, productia globala de carne este de asteptat sa creasca cu 13%, potrivit celor mai recente estimari facute de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

 

SUA si UE, acord pentru solutionarea diferendului privind carnea de vita. Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au semnat un acord pentru solutionarea definitiva a fostului lor diferend privind exporturile de carne de vita din SUA, a anuntat vineri presedintele Donald Trump, apreciind ca acest acord este un “progres major”, relateaza AFP. "Este o victorie uriasa" pentru crescatorii americani, a declarat presedintele Trump, potrivit caruia "carnea de vita americana este cea mai buna din lume".

 

Specialisti europeni: Industria carnii de porc este in pericol. Peste 120.000 de porci au fost sacrificati recent in Bulgaria pentru a limita numarul cazurilor de pesta porcina africana, iar in Romania au fost raportate luna trecuta 300 de focare, expertii fiind ingrijorati ca extinderea epidemiei poate devasta industria europeana a carnii de porc, se arata intr-o analiza realizata de Euronews.

 

Polonia ia masuri pentru a reduce risipa alimentara cu 100.000 de tone anual. Polonia produce anual in jur de 9 milioane de tone de deseuri alimentare, insa autoritatile au decis sa ia masuri pentru reducerea risipei. Astfel, dupa trei ani de dezbateri, Senatul Poloniei a votat implementarea unui program menit sa diminueze cu cel putin 100.000 de tone risipa de alimente in fiecare an.

 

Bulgaria ia 3 milioane euro de la UE ca sa combata pesta porcina africana. Bulgaria va primi asistenta financiara in valoare de 2,9 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru a contracara efectele epidemiei de pesta porcina africana, s-a stabilit in urma intalnirii dintre comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, si ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva, a informat postul national de televiziune (BNT), transmit Sofia Globe si Novinite.

 

Zilnic, site-ul EuroMeatNews.com va prezinta cele mai noi informatii la nivel mondial din industria carnii si a sectoarelor conexe.



Poti fi interesat si de