EFSA: Nu exista dovezi ca virusul COVID-19 s-ar putea transmite prin alimente

EFSA: Nu exista dovezi ca virusul COVID-19 s-ar putea transmite prin alimente


Pe fondul cresterii gradului de ingrijorare privind raspandirea coronavirusului, Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) transmite ca nu exista dovezi ca alimentele sunt o sursa sau o cale de transmitere a virusului.

“Precedentele epidemii provocate de un coronavirus - SARS-CoV si MERS-CoV - au aratat ca transmiterea prin consumul de alimente nu a avut loc. In acest moment, nu exista dovezi care sa sugereze ca noul coronavirus este diferit in acest sens”, a declarat Marta Hugas, directorul EFSA.

 

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) a transmis ca, in timp ce animalele din China au fost sursa probabila a infectiei initiale, virusul se raspandeste de la o persoana la alta.

 

“Oamenii de stiinta si autoritatile din intreaga lume monitorizeaza raspandirea virusului si nu au existat rapoarte de transmitere prin alimente. Din acest motiv, EFSA nu este in prezent implicata in raspunsul la focarele COVID-19. Cu toate acestea, monitorizam literatura stiintifica pentru informatii noi si relevante”, a adaugat directorul EFSA.

 

In ceea ce priveste siguranta alimentelor, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis recomandari de precautie, inclusiv sfaturi privind respectarea bunelor practici de igiena in timpul manipularii si pregatirii alimentelor, cum ar fi spalarea mainilor, gatirea carnii in profunzime si evitarea unei contaminari incrucisate intre alimentele gatite si cele negatite.

 

Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul OMS.

 



Poti fi interesat si de