Dunarea ar putea fi repopulata cu sturioni, dupa 10 ani

Dunarea ar putea fi repopulata cu sturioni, dupa 10 ani


Conducerea Ministerului Agriculturii intentioneaza sa reia programul popularii Dunarii cu sturioni, insa abia dupa o evaluare atenta a impactului acestuia.

Decizia a fost anuntata cu prilejul intalnirii pe care au avut-o specialistii in piscicultura din Galati cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, si secretarul de stat Gheorghe Stefan, atunci cand au fost discutate si programele pe termen indelungat derulate in domeniul productiei piscicole. Unul dintre acestea este cel de populare a Dunarii cu peste, care a fost demarat in 2006, dar in 2010 a fost suspendat de Guvernul Boc sub motivatia ca este necesara reducerea cheltuielilor bugetare.

 

"Sturionul e o specie cu viitor. Din punctul meu de vedere ar trebui sa continue acest program. As vrea sa facem mai intai o monitorizare, ca sa vedem ce impact a avut popularea Dunarii cu puiet de sturion din 2006 pana in 2009. Eu sunt convins ca se gasesc stocuri de sturioni in Dunare. Oricum, continuarea interdictiei de a pescui sturioni e corecta, e sanatoasa pentru natura", a declarat secretarul de stat Gheorghe Stefan.

 

In opinia secretarului de stat, situatia acestor specii de peste a fost agravata de construirea celor doua hidrocentrale din zona Portile de Fier, care au blocat accesul sturionilor catre zona Cazanelor, unde aceste specii se reproduceau, scrie presa locala. "Din nefericire, insa, sturionul a fost distrus odata cu contruirea celor doua hidrocentrale, Portile de Fier 1 si Portile de Fier 2, pentru ca nefunctionand trecatorile de peste care sa faca migratia sturionului la Cazane, pentru ca acolo se reproduceau morunul si nisetrul, unde Dunarea este foarte ingusta, cu adancime mare si curentul foarte puternic", a spus reprezentantul MADR.

 

In ultimii 100 de ani populatia de sturioni din Dunare a scazut cu 90%.

 

Populatiile de sturioni din Dunare s-au redus drastic, in special in ultima suta de ani, principala cauza fiind pescuitul necontrolat pentru valorificarea caviarului. Prohibitia impusa pe Dunare in ultimii 15 ani nu a adus o schimbare, aceste specii fiind in continuare in pericol.



Poti fi interesat si de